Djeca iz Konjević-Polja školuju se u Novoj Kasabi (VIDEO)

Vijesti 18. okt 201915:40 > 15:42
Fena

Djeca u Konjević-polju susreću se s velikim problemima u školi, na početku su pohađali Osnovnu školu u Konjević-polju, ali tamo nije bilo vode, ni toaleta. Učila su ruski jezik iako su roditelji željeli da to bude engleski ili njemački. Nisu imali pravo čak ni da uče maternji, bosanski jezik.

Zbog svega navedenog djeca iz Konjević-polja nastavu pohađaju u Novoj Kasabi prema nastavnom planu i programu Sarajevskog kantona. Više nisu u obrazovnom sistemu RS-a.

Predstavnik roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović se iz Švicarske vratio u Konjević-Polje 2005. sa suprugom i dvoje djece, od dvije i tri godine. Danas imaju četvero djece.

“Djeca su krenula u školu Petar Kočić u Konjević-Polju. Do tad nisam znao da postoji ovakav problem u obrazovanju. Vidio sam tek kad su moja djeca krenula u školu prije 13-14 godina. Prvo što sam zapazio je da u udžbenicima RS mi Bošnjaci ne postojimo, BiH ne postoji, niti išta bosansko. Tad sam počeo da se bunim, molio direktora da riješi problem”, kazao je.

Roditelji su odbili prijedlog Ministarstva kulture i prosvjete Republike Srpske da jezik kojim govore nazivaju ‘jezikom bošnjačkog naroda’. Insistiraju na terminu ‘bosanski jezik’ koji je u upotrebi stoljećima, od najranijeg srednjevjekovnog perioda, o čemu svjedoče pisani spomenici, povelje, darovnice, trgovački ugovori, pisma i natpisi na stećcima.

Islamska zajednica odlučila je podržati roditelje iz Konjević-Polja u očuvanju bosanskog jezika i propisnom obrazovanju.

Ustupila je prostorije u Novoj Kasabi za potrebe đaka. Taj Edukativni centar je opremljen zahvaljujući Forumu solidarnosti EMMAUS, a podršku su dale i federalne institucije, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke finansira nastavnike i udžbenike, a Federalno ministarstvo za raseljena i izbjegla lica prevoz.

Osnovna škola u Novoj Kasabi je devastirana u ratu i još nije osposobljena, tako da Edukativni centar u Novoj kasabi pohađa 130 djece iz ovog i drugih, okolnih mjesta.

Konjević-polje je udaljeno od kasabe oko 5 km, a neka sela su i 18 kilometara dalje. Iako je prostor skučen i nema fiskulturnu salu, roditelji smatraju da je sada kvalitetnija nastava.

“Mi smo prošle godine izveli 18 djece koja su završila deveti razred i svi su upisali srednju školu što prije nije bio slučaj. U prethodnoj školi nismo mogli pričati o kvalitetu nastave i načinu ocjenjivanja. Djeca su dobijala petice, a ništa nisu znali. Neka ni u šestim razredima nisu znala pisati, čitati, računati, miješali su ćirilicu i latinicu. Rezultati su bili katastrofalni. Bili su demotivisani da idu u školu. Imali smo situaciju da od cijele generacije samo četvero upiše srednju školu”, kazao je Omerović.

Predstavnici roditelja djece iz Konjević-Polja bi se rado vratili u obrazovni sistem RS-a pod uslovom da su u nastavni program uvršteni ispravni podaci o Bošnjacima uz uvažavanje bosanskog jezika. U želji za takvim promjenama pokrenuli su sudski proces pred Ustavnim sudom BiH. Očekuju presudu koju smatraju važnijom i od egzistencijalnih pitanja.


Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad