Miletić za N1: Hoće li DF podržati novu parlamentarnu većinu

Vijesti 18. okt 201917:10 > 17:17
N1

Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine te funkcioner Demokratske fronte, kazao je za N1 da će ova stranka podržati formiranje nove parlamentarne većine na državnom nivou samo ukoliko Mirko Šarović podrži ANP.

Postoji li zapravo realna mogućnost da nova većina bude formirana?

‘Može naravno. Ono što mene zabrinjava, da i gospodin Šarović nije zasad suglasan sa tim da se pošalje godišnji akcioni plan što može da predstavlja problem”, ispričao je Miletić naglasivši da Šarovića poznajte dugo i da je on jedan rijetkih političara koji se reformisao u pozitivnom smislu.

Miletić je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem rekao postoji mnogo problema u statusu Hrvata u BiH i njenim institucijama. Na pitanje da li je ”legitiman” predstavnik ovog naroda, gost N1 je rekao da je mnogo više legitiman od onih koji takvo nešto uopće dovode pod znak pitanja.

”Mislim da to pitanje nije na mjestu, ja smatram da jesam i da sam mnogo više legitiman nego ovi što to pitaju. Dokazao sam to na više načina. Prije rata, učešćem u ratu u BiH i nakon rata obnašajući razne dužnosti. Položaj Hrvata u BiH je jako kompleksan. Ima jako puno problema. Jedan od problema je rad šestorke (u Kantonu Sarajevo), konstatovano je da je vrlo malo Hrvata zastupljeno u organima. Postoje problemi pogotovo iz nadležnosti Vlade Federacije”, dodao je Miletić poručivši da u tom smislu, DF ne bježi od odgovornosti.

Kakva je budućnost šestorke u Kantonu Sarajevo?

”Ima problema. Mislim da je strateška greška oko zdravstvenih radnika. Mislim da ti radnici imaju pravo da štrajkuju, ali ne pod uvjetima kakve oni zahtjevaju. Ako ima novca, zašto ljudima ne povećati plaće. Taj novac nije kod ministrice već u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Jako je puno problema u zdravstvu i mora se izvesti jedna ozbiljna reforma”, ocijenio je on.

Miletić je komentarisao nerad u Parlamentu BiH, formiranje Vijeća ministara, plaće političara i ostale teme. Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad