Ne smiruju se reakcije na dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Vijesti 18. okt 201919:11 > 19:31
N1

Ne smiruju se komentari na odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, koji je od žrtava rata u Bosni i Hercegovini prepoznat kao negator genocida. Švedska akademija se oglasila s ocjenom da Handke nije glorificirao krvoproliće, te da je jasno osudio, kako navode, masakr u Srebrenici. Predsjedatelj Predsjednišva Željko Komšić pisao je predsjedniku Akademije i konstatirao da ste se kao predsjednik švedske akademije upustio u otvoreno negiranje genocida u Srebrenici.

“Srebrenica je bila besramna osveta srpskih vojnih snaga”.

“Pogođen sam neprijateljskim dočekom, koji mi je priređen, a iznenađen sam što sam nazivan fašistom i ubicom”.

“Mars napada, a Srbija, Crna Gora i Republika Srpska su otadžbina svih nas koji nismo postali Marsovci ili koljači”.

Ovo su samo neki od citata konroverznog Nobelovca Petera Handkea, koje izazivaju komentare.

Nezadovljstvo odlukom Nobelovog komitea, sažeo je predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić, koji je u pismu Švedskoj akademiji istaknuo da se “dodjelom nagrade Peteru Handkeu, Komitet izlaže riziku da svaki naredni kandidat za dobivanje ove prestižne nagrade ubuduće odbije da primi nagradu.”

Odgovor čelnika Nobelova komiteta glasi da Handke nije glorificirao krvoproliće.

“Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što bi predstavljalo napad na civilno društvo ili poštovanje jednakosti svih ljudi”, piše i izjavi Nobelova komiteta.

Da je Peter Handke sam sebe diskvalificirao za Nobela pojedinim djelima smatra hrvatski pisac, Ivica Đikić.

“To su knjige, književna djela, i javni angažman koji je bio usmjeren na relativizaciju zločina i zla koje je Milošević počinio na prostorima, Hrvatske, BiH i Kosova”, kazao je Đikić u Pressingu.

Aleksandar Hemon se u kolumni u New York Timesu zapitao:

“Kako bi taj pisac, koji je zamišljao anđele na nebu iznad Berlina koji brinu o svim svojim građanima u filmu gospodina Wendersa, mogao početi vjerovati da su ‘muslimani’ u multietničkom Sarajevu masakrirali sami sebe kako bi optužili Srbe, da su obje strane počinile zločine u Srebrenici.”

Srebrenica – mjesto gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima, najveći otpor Handkeovom priznanju. Zamjeraju mu što je veličao ratne zločince i negirao genocid. Udruga “Istočna alternatva” uputila je zahtjev lokalnoj skupštini da se u centru toga grada podigne Handkeova bista. Ako do toga dođe, bošnjački predstavnici najavljuju odgovor.

“Pa ćemo mi da postavimo bistu Nasera Orića ovdje. Ako misle da je to dobro. Ja mislim da to nije dobro, da mi treba ovdje da radimo na suživotu”, kazao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenice.

“Srebrenica, osim što je postala planetarno postala poznata po genocidu, postaće poznato mjesto po postavljanju bista onih koji su počinili genocid ili onih koji omalovažavaju zločin genocida”, istakao je Alija Tabaković, delegat u Vijeću naroda RS.

Načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić, u razgovoru za N1 kaže da odluka o podizanju spomenika Handkeu nije donesena, te da će se tek razmatrati, kao što je to slučaj sa svim drugim inicijativama.

Peter Handke je 1996. godine napisao pamflet “Pravda za Srbiju”, 1999. žestoko kritizirao NATO zbog bombardiranja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića. Handke je 2015. godine dobio nagradu i počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inozemni član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Sa jedne strane osude, sa druge čestitke. Novopečenom Nobelovcu uputili su ih Milorad Dodik, Nedeljko Čubrilović, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad