Vučić: Srbija će umeti da sama čuva svoje nebo, zemlju i ljude

Vijesti 19. okt 201914:06 > 14:13
TANJUG/Zoran Žestić

Prikaz "Sloboda 2019" povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda održan je u Batajnici. Vojsku Srbije predstavilo je više od 2.400 pripadnika VS, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova. Vježbi je prisustvovao državni vrh, ruski premijer Dmitrij Medvedev, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije prikazan je u dvije celine – dinamički dio i defile jedinica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je “vrlo dobrim” prikaz sposobnosti vojske, zahvalivši vojnicima i ratnim veteranima za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

“Uvek ćemo štititi naše slobodarske vrednosti i tradicije, umećemo sami da očuvamo svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude. Živela slobodna, nezavisna Srbija”, kazao je Vučić po završetku prikaza.

U dinamičkom delu predstavljene su sposobnosti dela jedinica Specijalne brigade i Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i doniranim sredstvima iz Rusije, kao i sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Nastupio je i pešadijski i motorizovani ešalon.

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i više od 25 vazduhoplova, a osim Medvedeva i Vučića, prisustvovali su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri u vladi, kao i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Medvedev, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Beogradu, kasnije u toku dana sastat će se sa predsjednikom Srbije kada će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad