N1 istražuje: Cijene grijanja za ovu sezonu

N1

Iako je počela sezona grijanja, svi koji se griju na plin, struju ili čvrsto gorivo nadaju se da će ovo Miholjsko ljeto potrajati, to će prema mišljenju građana smanjiti troškove. Provjerili smo koliko građani BiH izdvajaju na grijanje, cijene se razlikuju od energenta do energenta, ali i površine koja se grije. No, procjena je da jedno prosječno domaćinstvo zimu ne može prezimiti bez hiljadu maraka.

Mnogi ogrjev nabavljaju u posljednjem trenutku. Sa penzionerkom Fatimom Osmanbegović, to nije slučaj jer sa kupovinom drva počinje u proljeće:

“Pomalo uštedim, uzmem po tri metra. Najviše volim da imam brašna, soli i drva.”

“Godišnje treba nekih deset metara, 100 KM je metar. Potrebno je oko 1.000 KM”, dodao je Fatimin sin, Suad.

No, ova cijena za mnoge je previsoka zbog čega pronalaze alternativu. Fehima Smajića zatičemo kako sestri od supruge reže palete.

“Zato što su slabe finansije, ne može da kupi, a ova su drva jeftinija, kupila ih je na otpadu. Ovo se iz firmi izbacuje, i ljudi prodaju male količine”, objasnio je Fehim.

Ponuda drva, uglja i peleta raznolika je, a cijena uglavnom zavisi od kvaliteta. Kubik bukovih drva može se naći po cijeni od 80 do 120 KM. Tona uglja u prosjeku košta 150 KM. Pelet je najskuplji, a tona se kreće iznad 340 KM.

Sve vrste čvrstog goriva mogu se kupiti i na malo. Tako jedna vreća iscijepanih drva košta 8KM, a vrećica sitno iscjepanih drva za potpalu košta 3 KM.

Cijene toplana se razlikuju od grada do grada. Oni koji se griju na plin 100 kubika će prema cjenovniku Sarajevo GAS-a plaćati 84 KM. No, isto kao i korisnici koji se griju na struju krajnji račun zavisiće i ove godine od toga koliko su dugo i jako grijali prostor u kome žive.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad