Ove godine nijedna kadaverična transplantacija organa u BiH

Vijesti 19. okt 201919:42 > 19:51
N1

Vijeće Evrope ove godine organizovalo je Evropski dan doniranja i transplantacije organa, kako bi podigli svijest građana o važnosti davanja organa, kao načina spašavanja i poboljšanja života. BiH, kada je u pitanju donacija i transplantacija organa, iz godine u godinu pada na ljestvici evropskih i svjetskih zemalja. U BiH ima 3.000 bolesnika na dijalizi. Transplantacija organa sve je manje.

Već 20 godina Hajrudin Garagić ide tri puta sedmično na dijalizu. On je 2006. godine imao kadaveričnu neuspješnu transplataciju te, kako kaže, jedan je od milion pacijenata koji je ostao živ.

“Koliko je dijaliza teška, toliko su i pripreme teške. Najteže su fistule. Meni je fistula radila 16 godina. Sad su mi napravili ovu i kada ona stane to je belaj. Nemamo tim koji bi radio fistulu. Dobra fistula, kvalitetna dijaliza. Loša fistula, skupa dijaliza i nije kvalitetna”, kaže Hajrudin.

Ove godine u BiH urađeno je samo sedam transplantacija i to bubrega sa živih donora u UKC Tuzla, koji je lider u toj oblasti, a niti jedna kadaverična. Uzroci: Nedostatak nove opreme, stručnog kadra, odgovarajućeg prostora, nefunkcionisanje državnog i zdravstvenog sistema što za sobom povlači problem nedostatka donora.

“Tu vidimo problem, tu vidimo opstrukcije u ustanovama i bolnicama. Tražit ćemo odgovornost svih onih koji ne rade svoj posao jer to je posao i menadžera kliničkog centra i kooridinatora pa i eksplantacijsko transplatacijskih timova”, ističe Tomislav Žuljević, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

“Dok svi subjekti koji trebaju raditi svoj posao, ne počnu se baviti svojim poslom vezanim za transplataciju, ne deklarativno, već instinski, nećemo ih više ni imati. Dakle, multifaktorijalni su razlozi. Nije stvar neprosvjećenosti stanovništva”, tvrdi Nermina Rizvanović, bolnički eksplantacijski koordinator za Federaciju BiH.

“Pozivamo i političare. Jer politika je ta koja kroji stvari i daje pare za transplatacije”, poručio je Milan Osterc, Mreža transplatiranih Jugoistočne Evrope.

Građani Tuzle pokazali su da su svjesni problema i potpisivali su donorske kartice kojih trenutno u našoj zemlji ima oko 60 000.

Pitali smo građane šta misle o doniranju organa. Evo šta su nam kazali:

“Bolje spasiti nečiji život kada već ne možeš svoj jer ga više nema.”
“Najmanje je to što možete učiniti da u slučaju nekog udesa donirate organe i spasite nečije živote.”
“Ovo je čisto humano sa moje strane da nekome pomognem. A možda će i meni trebati nekada nešto.”
“Bolje dati nego da organi trunu u zemlji.”
“Svi smo mi potencijalni primaoci organa. Svako treba razmišljati da može prije primiti, nego dati.”

Godišnje iz budžeta se izdvaja 2, 5 miliona , odnosno, 30.000 KM za dijalizu jednog pacijenta što je cijena jedne transplantacije. Koliko zaista zaostajemo, pokazuje podatak da je ove godine u Sloveniji urađeno 137, a u Hrvatskoj više od 200 transplatacija.

Članovi Udruženje dijaliziranih i transplatiranih bolensika FBiH najavili su danas da će 30. oktobra organizovati miran protest u Sarajevu kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme. Između ostalog, žale se na neispravne aparate, te tvrde da 75 % aparata na dijalizi nije ispravno i da to uzrokuje oko 400 smrtnih slučajeva godišnje bolesnika koji obavljaju dijalizu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad