Pitali smo Sarajlije za mišljenje o nobelovcu Peteru Handkeu

N1

Odavno se ime nekog književnika u bh. javnom prostoru nije toliko provlačilo kao što je to slučaj sa austrijskim književnikom Peterom Handkeom. Danas o njegovom angažmanu, književnom, ali i onom kontroverznom - ideološkom raspravljao je Krug 99. Pisci poručuju iako je njegova etička strana problematična, djela svakako treba čitati.

Nakon što se javnost u BiH podijelila oko lika i djela pisca koji je posljednji dobio Nobelovu nagradu za književnost – Petera Handkea, o cijelom slučaju raspravljao je i dio stručne javnosti.

“Znamo da je ona politika koju je podržavao Handke posljednjih decenija ubila predsjednika društva pisaca Jakova Jurišića. Handke nije podržavao Srbe. Njegova politika je bila antisrpska iz prostog razloga što je podržavao ratne zločince. Podržavao je one koji su ujedno bili protiv antifašističke tradicije srpskog naroda”, kazao je predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Profesor književnosti Vahidin Preljević rekao je da su decenijama unazad Handkeova djela redovna literatura njegovih studenata na sarajevskom univerzitetu.

“Handke s kraja 60ih, Handke iz 70ih, 80ih godina je neosporno Handke kojeg treba čitati. Mislim da treba čitati sve. Mislim da treba čitati i kontroverzni dio njegovog opusa. Treba čitati spis “Pravda za Srbiju”, naravno da nikada od mene nećete čuti da nešto ne treba čitati.”

Pitali smo građane Sarajeva. Većina nikada nije čula za Handkea, a oni koji su čuli uglavnom nisu čitali njegova djela:

“Ne.”

“Ne baš.”

“Ne znam.”

“Nemam pojma.”

“Znam, to je ovaj što je dobio Nobelovu nagradu.” N1: Jeste li čitali? “Nisam i drago mi je da nisam.”

“Ne.”

“Ne, nismo mi odavde.”

“Je l to ovaj što je dobio Nobelovu nagradu? Ja nisam čitala niti jedno njegovo djelo, a sad pogotovo i neću.”

“Jesam čitala, ne mislim da je tako veliki pisac. N1: Šta ste čitali? Nije bitno, čitala sam mnogo stvari na njemačkom jeziku.”

“Jesam, studirao sam književnost.”

Ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade još jednom je pokazala kako se svjetska zbivanja mogu prelomiti preko BiH društva. Te da čak i literatura, iako možda nije dovoljno čitana, može biti znak za podjele, a da je djelo teško ili gotovo nemoguće odvojiti od autora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad