Kljajić o prestanku slanja pomoći na Vučjak: Bihać je i predložio lokaciju

Vijesti 21. okt 201913:08 > 13:09
N1

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i grad Bihać od danas prestaju pružati pomoć migrantskom centru Vučjak. Zakazan je i sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na kom će pokušati naći rješenje za funkcionisanje ovog prihvatilišta za migrante. O tome je prije početka sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova USK-a Nerminom Kljajićem razgovarala Adisa Imamović.

“Jedino što može promijeniti situaciju na području USK je da dođemo do nove lokacije kako na području USK tako i do novih prihvatnih centara van USK što je bio jedan od zaključaka briselske komisije. Nismo zadovoljni time da imamo 90 posto migranata na svom području, a svega 10 posto u drugim dijelovima BiH”, kazao je ministar naglasaivši da ne postoji tendencija pada dolazaka migranata na ovo područje.

Kljajić je rekao da MUP USK nije zabilježio incidente na području Bihaća koji su mogući ukoliko migranti u Vučjaku ostanu bez hrane i vode:

“I dalje ćemo održavati sigurnost i biće im pružena sva zdravstvena pomoć. Mi pratimo tu situaciju. Incidenata nema, ali smo nervozni što nam ljudi ulaze kako sa istoka tako i sa zapada. To nam predstavlja najveći problem.”

Dodao je kako trenutnu situaciju u USK može riješiti samo Savjet ministara:

“Ono što je jasno – da smo nudili dvije lokacije van urbanih područja grada Bihaća i Velike Kladuše da ih pomjerimo iz gradskih sredina. Nažalost Vijeće ministara nikada nije podržalo to jer su u pitanju privatni posjedi, a imamo situaciju da oni borave u tri prihvatna centra koji su takođe u vlasništvu privatnih lica.”

Na kraju naglasio je da je lokaciju Vučjak predložio grad Bihać, a ne Vlada USK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad