Kljajić: Medeno polje jedina opcija; Ružnić: Savjet ministara na testu

Vijesti 21. okt 201916:00 > 16:02
N1

Glavni zaključak sastanka Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u Bihaću je da ne postoji drugo rješenje do premještanje migranata iz Vučjaka, Bire i Mirala na lokaciju Medenog polja kod Petrovca.

“Želim poručiti da sa sigurnosno-zdravstvenog aspekta građani Petrovca ne trebaju biti zabrinuti jer će to biti kamp zatvorenog tipa i neće imati mogućnost kretanja”, kazao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

“Mi smo u ove dvije godine sagledavali sigurnosnu situaciju na području USK i jedan od naših zaključaka je da ti centri ne mogu biti bez kontrole, nadzora i kućnog reda. Imali smo ove godine preko 200 krivičnih, djela, 300 prekršaja javnog reda i mira, 600 incidentih situacija”, dodao je.

Kljajić je kazao kako je lokacija Medenog polja ponuđena još 2017. godine, no da nisu imali partnera za realizaciju u Savjetu ministara.

“Mi tvrdimo da je to jedna od najboljih lokacija za smještaj migranata. U Biri i Miralu imamo kontejnere koji se istog momenta mogu premjestiti na Medeno polje kako bi na jednom mjestu imali migrante, a ne na pet. Imamo pritisak i na pograničnom dijelu Cazina gdje na otvorenom prostoru boravi oko 2000, 2500 migranata”, kategoričan je Kljajić.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je kako je na sastanku potvrđen zaključak da IOM i UNHCR ne mogu produžavati ugovore sa vlasnicima Bire i Mirala bez potvrde Ministarstva bezbjednosti.

“I dalje ostajemo pri odluci lokacije Medeno polje i tražimo od međunarodnih organizacija da zajedno sa Ministarstvom sigurnosti krene sa izmještanjem migranata iz ova dva centra”, rekao je Ružnić te dodao:

“Pod hitno svi migranti s područja Vučjaka treba da se izmjeste van naseljenog područja, odnosno u postojeće centre van USK, a to su Salakovac, Delijaš, Ušivak. Znamo da su ti centri poluprazni, a neki skoro prazni. Tražim da se ti migranti podhitno izmjeste van USK od Ministarstva sigurnosti i Ureda za strance koji su nadležni, odnosno od Vijeća ministara koje je dužno donijeti strategiju upravljanja migracijama u ovoj zemlji.”

Istakao je kako će upravo Savjet ministara biti na testu kada dođe do humanitarne krize zbog neregulisanog problema migracija u BiH.

Premijer Ružnić istakao je i problem prevoženja migranata u Bihać vozovima Željeznica Federacije:

“Tražimo od Vlade Federacije, od federalnog premijera Novalića da se suspenduje linija privremenog buma za USK, a to je talgo voz u dijelu prevoza migranata, jer se zna da su oni nezakonito u ovoj zemlji i ne može se vršiti prevoz istih putem javnih servisa kao što su Željeznice Federcije. Ta linija Sarajevo-Bihać svaki dan ovdje doveze od 150 do 200 migranata, a kada su se pojavili u Tuzli otvorena je i nova linija Tuzla-Bihać. Tražimo da suspenduju te linije.”

Dodao je još da je povećan broj ulaska migranata na istočnoj granici uprkos tome što Žandarmerija RS pomaže Graničnoj policiji.

Kantonalna uprava civilne zaštite će nastaviti finansiranje vode i odvoz smeća iz Vučjaka do Nove godine, što bi trebalo sprijećiti humanitarnu i zdravstvenu katastrofu u ovom privremenom prihvatnom centru.

Procjene MUP USK su da u ovom kantonu trenutno boravi između 6.000 i 7.000 migranata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad