Dodik prijeti najstarijim partnerima

Vijesti 21. okt 201918:11 > 18:58
N1

Turbulentni odnosi između SNSD-a i DNS-a, stranaka koje su skoro dvije decenije funkcionisale zajedno, nastavili su se. Izostanak podrške DNS-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine značio bi raskid sporazuma, poručuju u SNSD-u. No, mala je vjerovatnoća da će Nenad Nešić na to pristati, smatraju analitičari. Sastanak lidera ovih stranaka zakazan je za srijedu.

Nazdravljanje šampanjcem Dodika i Pavića. Ovako se u martu prošle godine slavilo potpisivanje Sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju. Već nakon oktobarskih izbora desile su se trzavice. Dodik je poručio da se DNS riješi “mangupa”, nakon čega je uslijedilo cijepanje stranke na DNS i novoosnovani DEMOS. Odnosi su kulminirali na tvrđavi DNS-a u Prijedoru.

“Kada je došlo do smjene skupštine grada i visokih funkcionera i direktora iz ove političke opcije u Prijedoru. To je bila inicijalna kapsla da se otvori pitanje odnosa među koalicionim partnerima”, ističe Tanja Topić, politička analitičarka.

Ukoliko se na državnom nivou DNS-ov kadar okrene protiv SNSD-a to će biti kraj vlasti ove partije, zaprijetio je Dodik, a oštre reakcije uslijedile iz stranke Marka Pavića.

“Pogodila nas je riječ ‘odstranjivanje’, kao da se radi o nekom malignom tkivu koje treba odstraniti, da bi preostali dio zdravo funkcionisao. DNS to nije i nikada neće biti. Najmanje što smo mogli očekivati je da ne komentarišemo određena pitanja i ne donosimo sudove prije razgovora koji je trebalo da uslijede na nivou najviših organa dvije stranke”.

Razgovor će uslijediti 23. oktobra. Dodik je poručio da ukoliko Nenad Nešić, DNS-ov poslanik u Predstavničkom domu PS BiH ne bude sa SNSD-om  – neće biti ni sporazuma.

“Poznato je da neki predstavnici DNS-a sjede sa ovima iz PDP i SDS i pokušavaju da kreiraju neke odnose i sam Nešić mi je rekao da su s njim razgovarali i ja mislim da je korektno da obavijesti nas kao koalicione partnere”, smatra Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Analitičari i poznavaoci političkih prilika ne očekuju raskol i prekid saradnje.

“Mislim da je za SNSD DNS najpotrebniji na dva nivoa, to je lokalni iduće godine na lokalnim izborima i nivo BiH. Međutim kako smo mogli da zaključimo iz izjava gospodina Dodika on je taj nivo riješio sa poslanikom DNS-a, lokalni nivo ostaje nepoznanica u tom odnosu”, ističe Slobodan Popadić, novinar.

Tanja Topić smatra da SNSD-u ne gubi ni 2/3 većina u Narodnoj skupštini RS koja se pokazala bitnom za donošenje mnogih odluka. Na posljednjem zasjedanju ovog parlamenta po pitanju dvije tačke poslanici ovih
stranaka su glasali različito.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad