Borba protiv fašističkih grafita za svaku je pohvalu

Vijesti 24. apr 201516:21 > 19:29
N1

Uvredljivi grafiti kojima se sije govor mržnje dio su bh. svakodnevnice. I dvadeset godina nakon rata naše društvo je još uvijek podijeljeno, a nacionalizam i fašizam još uvijek su prisutni u svakoj pori života. Na sreću postoje i oni kojima takve stvari smetaju, pa uklanjaju šovinističke i nacionalisitčke poruke.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u Sarajevu.

Uvredljivi grafit naslovljen “Srbe na vrbe” u sarajevskom naselju Vrace, smetao je frontmenu bh. benda Velahavle Samiru Hodoviću. Odlučio ga je ukloniti.  

“Ovaj grad su branili i Srbi zajedno za ostalim nacijama i građani ovog grada nisu ovo dopuštali ni u ratu, a gdje li sada. Napravljen je ambijent da ovakve stvari ljudima izgledaju banalno, a nisu banalne”, smatra Hodović.

Stoga je uvredljivi grafit nestao, no zato su ostali drugi. Ima ih na svakom ćošku i najčešće ispoljavaju govor mržnje.

Pokazala je to i kampanja koju provodi Misija OSCE-a u BiH.  

“Grafiti postoje svugdje, bez obzira na entitetsku podijeljenost ili ne podijeljenost, grafiti mržnje su nažalost prisutni, ponavljaju se…Mi imamo sredine u kojima dugi niz godina nisu primjećeni grafiti , kao što smo jučer čuli iz primjera Velike Kladuše”, navodi Slađana Milunović, predstavnica Misije OSCE-a u BiH.

Opširnije u prilogu Zvonke Komšića.