Mještani zabrinuti zbog migranata: Da sam mislila da ću ovo dočekati…

Vijesti 22. okt 201916:45 > 19:06
N1

U Bileći mještani okolnih sela navode kako strahuju zbog povećanog priliva migranata. Kažu, uprkos pojačanim policijskim kontrolama i hapšenjima, sve je veći broj migranata koji iz Crne Gore kroz bilećka sela ulaze u Bosnu i Hercegovinu. Onima koji žele doći do Hrvatske i dalje do zapadnih europskih zemalja, potrebni su hrana, voda, ali i medicinska pomoć. Mještani uglavnom negoduju i traže zaštitu nadležnih.

Kuća bake Bojne Samardžić bila je dom za migrante tokom ljeta, kada nije boravila u selu nadomak Bileće. Sada kad je tu, migranti ponovo svrate. Traže vodu, hranu, prenoćište.

“Samo da ti kažem, da sam mislila da će moje ove godine ovo dočekati, ne bi mogla vjerovati. Šta će dalje biti, ne znam”, priča Samardžić, mještanka sela Krstače.

Migranti su spavali u prizemlju kuće, dok je baka boravila na spratu. Spavali su i u svinjcu, a iz čatrnje koristili vodu. Mještani su uglavnom ogorčeni i ponestaje im strpljenja. Žale se da migranti dolaze u grupama, nekad po petero, nekad i po dvadesetero pokuca na vrata.

“U selu se smjenjuju policijski timovi na dežurama. Prije dvije noći uhapšeno je sedmero migranta. Načelnik se žali na svakodnevnu štetu”, ističe Golub Vujević, mještanin sela Krstače.

“Devastirali su dvadeset jednu kuću, ulazili su u dva vjerska objekta, u državne zgrade, u škole, nepristojno se ponašali, napravili su dosta štete”, otkriva Miljan Aleksić, načelnik općine Bileća.

Selo Krstača udaljeno je dvadesetak kilometara od Bileće, a ovim šumama, migranti, desetine njih, pokušavaju doći do sljedeće destinacije, do Stoca, a kasnije do Mostara.

Tako barem tvrde mještani i općinske vlasti. Tokom našeg bporavka mi nismo sreli migrante i nemamo njihovu stranu priče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad