Dužnosnici BiH u diplomatskoj ofanzivi po svijetu

Vijesti 22. okt 201917:27 > 19:15
N1

Dužnosnici Bosne i Hercegovine ovih dana u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi. Članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić su na službenim putovanjima u Turskoj i Japanu, a predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić u Washingtonu.

NATO integracije, pogubnost veličanja ratnih ideologija – samo su neke od tema koje odminiraju na ovim putovanjima. Istodobno, za sutra je u američkom Senatu zakazana rasprava o Zapadnom Balkanu.

Najviši bh. dužnosnici prisutni su na svim stranama svijeta. Denis Zvizdić se u Washingtonu sastao sa Matthewom Palmerom i Maureen Cormack. Šefik Džaferović se obratio na TRT World Forumu u Istanbulu, dok je Željko Komšić bio na ceremoniji ustoličenja japanskog cara. Igor Crnadak u Ankari otvorio Ambasadu Bosne i Hercegovine u Turskoj.

NATO put i podrška SAD-a bila je tema susreta Zvizdića i Palmera. Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan podcrtao je kako je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na ovom području, te da SAD podržavaju nastavak euroatlantskih integracija. Njegove riječi potvrdio je prvi čovjek Vijeća ministara.

“Oni su svjesni da je BiH jedan od najvažnijih faktora na Zapadnom Balkanu. Razumiju na ispravan naše evropske i NATO integracije, i dobili smo punu i nepodijeljenu podršku za ta dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH”, ističe Denis Zvizdić.

Član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović u Istanbulu je govorio na panelu o temi desničarskog ekstremizma i terorizma. Svojim govorom je ukazao na pogubnost veličanja ideologoije Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.

“Kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke, i Breivik je u svome manifestu podržao Miloševiću ratnu politiku, te osudio NATO intervenciju kojom je ona zaustavljena. Svjedočimo svojevrsnom paradoksu. Anders Breivik je danas u zatvoru, a nagrađeni Peter Handke će u Štokholmu uz najviše počasti dobiti priliku da promoviše svoje stavove”, poručuje Džaferović.

Oko kamere svjetskih agencija zabilježilo je i posjetu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Japanu. Prisustvovao je ceremoniji ustoličenja japanskog cara, u društvu visokih zvanica iz 180 zemalja.

I šef bh. diplomatije na službenom putu. U Ankari je otvorio Ambasadu Bosne i Hercegovine.

A o našoj zemlji nerijetko se govori i bez prisustva domaćih političara. Američki Senat sutra će razmatrati situaciju na našem regionu. Tema – uspjesi i nedovršen posao na Zapadnom Balkanu.

Centar za strateške i međunarodne studije iz Washingtona analizirao je dešavanja u BiH, kako bi bolje informirao članove Kongresa i donosioce odluka u SAD.

“Ono što se događa je da entiteti zapravo koriste ovu paralizu da bi počeli mijenjati zemlju i prirodu zemlje iznutra. Sigurno, osoba koja je to najvještije iskoristila je gospodin Dodik i Republika Srpska. Moramo gledati na postdejtonsku potrebu da država napreduje, a ne da ide unazad. Ali tako je teško ponuditi takvu preporuku jer jednostavno ne vidimo političko vodstvo, političku volju”, zaključuje Heather Conley, autorica izvještaja.

Stručna javnost primjećuje da se, bez obzira na unutarnje probleme sa kojima se suočavaju Europska unija i SAD, Bosna i Hercegovina i dalje zaokuplja pažnju ovih centara moći. U diskusiji NATO ili vojna neutralnost, često se, sa treće strane, pominje i utjecaj Rusije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad