Milan Dunović za N1: Neshvatljiva mi je Konakovićeva rečenica

Vijesti 22. okt 201918:02 > 18:10
N1

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da je već u martu očekivao da će vlast biti formirana, ali kako za sada stvari stoje - rješenje ne vidi.

“Što se tiče Vlade Federacije BiH, postoje opstrukcije od stranke HDZ-a, gdje su rekli da nema formiranja vlasti dok se ne izmjeni Izborni zakon. To je pitanje za Parlamentarnu skupštinu – a to ne mijenja način izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH”, poručio je Dunović.

SDA je ranije navodila da ne želi tolerisati nepoštivanje zakona, a Dunović je rekao da to ne želi ni DF, kada je riječ o Vijeću ministara.

“O Vijeću ministara, postoji zakon kakav jeste, postoji i procedura za izmjenu – ali nju niko nije ni pokrenuo. Izborni zakon ne mijenja proceduru izbora vlasti, ima malo tu zamjene teza”, poručio je.

Na pitanje da li mu smeta to što na pregovore o formiranju vlasti u naredni ponedjeljak 28. oktobra ne ide predstavnik DF-a – Dunović je rekao:

“DF nije pozvana. Teško je reći smeta li vam, jer DF ima principijelne stavove i po pitanju Izbornog zakona i po pitanju ANP-a. Da, Izborni zakon jeste obaveza, ali ne onako kako HDZ prezentuje. Nije to samo presuda Ljubić, nije to legitimno predstavljanje – to je nonsens. Postoje i druge presude koje HDZ i HNS ne spominju”, poručio je.

Dunović nema informaciju o prijedlogu izmjena Izbornog zakona kojeg HNS priprema, kazao je. Ono što je potvrdio jeste da Željko Komšić i DF svoje stavove nisu mijenjali po pitanju NATO puta odnosno ANP-a.

Istakao je kako sporazum od 5. augusta nije precizirao mnoge stvari, te se mogao tumačiti i tumačio se na različite načine.

“Stav DF-a i Komšića je nepromjenjiv, jasan i transparentan i iznijeli smo ga više puta”, rekao je Dunović za N1.

Istakao je i to da ukoliko postoji ili ako se formira alternativa većina za Parlament BiH – DF neće ulaziti u nju ako nema slanja ANP-a. Rekao je da po njegovim informacijama o alternativnoj većini još nije bilo zvaničnih razgovora.

Što se tiče vlasti u Kantonu Sarajevo, šestorke – čiji je dio i DF – Dunović je rekao da ona funkcioniše.

“Može bolje sigurno, postoje problemi, ali nisu vrijedni spomena u ovom trenutku. Postoje neka neslaganja oko određenih pitanja. Svi smo govorili – radi se o šest stranaka, ne bi bilo uobičajeno da svi imamo iste poglede na sve tema”, rekao je.

Mnogo se proteklih dana govori o novčanim transferima Elmedina Konakovića, predsjedavajućeg Skupštine KS. Prema njegovom mišljenju – Konakovićev način, nije uredu.

“Ne. Nije uredu. Ja sam proteklih pet godina na poziciji potpredsjednika FBiH, imam daleko manje transfere. Radi se od 110.000 KM. To su transferi za tri niža nivoa vlasti, ali bez obzira što se radi o manjem novcu – napravi se pravilnik, formira se komisija, zahtjevi se pregledaju, odgovori se svima i to se radi transparentno”, poručio je Dunović.

“Konaković je predsjedavajući zakonodavnog tijela. Meni je neshvatljiva rečenica da kaže – znate, mene su ljudi birali da raspolažem novcem. Parafraziram ga, nisam citirao, ali niko nije političare birao da bi raspolagao novcem građana”, kazao je potpredsjednik FBiH.

“Nikada tako ne bih radio, lična odgovornost mora postojati”, kazao je Dunović.

S druge strane – Milan Dunović je ponovio da DF neće razbijati šestorku.

“Imamo zvaničnu odluku da DF neće razbijati većinu u šestorki. DF neće inicirati rekonstrukciju vlade, dok ima šestorke – mi smo tu”, poručio je.

Dunović je kazao i to da se stiče dojam da se Konaković nekada ponaša i kao premijer KS i kao predsjedavajući skupštine, ali što se tekućih transfera novca tiče – moglo se njima pomoći građanima, te da to ne budu kapitalni izdaci.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad