Zvizdić odgovorio Dodiku: Neka posjeti SAD i objasni stavove o NATO-u

Vijesti 22. okt 201919:19 > 19:24
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nije zadužen za kreiranje spoljne politike BiH, pa se njegov izlet u SAD i nastup koji je tamo imao, kako je zaključio, mogu tretirati kao lični čin. Na ove riječi reagovao je i sam Zvizdić kazavši da su izjave Dodika van logike.

“Izjave gospodina Dodika u vezi sa mojim prisustvom na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske Banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD su van svake logike, u sukobu su sa činjenicama i važećim zakonima i izraz su lične i institucionalne frustracije”, kazao je Zvizdić. 

VEZANE VIJESTI

“Ja obavljam, i nastaviću u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva Vijeća. Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD, u cilju unapređenja euroatlantskih integrativnih procesa, jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za ekonomski prosperitet i unapređenje regionalne saradnje”, dodao je i zaključio kazavši:

“Zbog toga nemam potrebu da polemišem sa gospodinom Dodikom u vezi sa njegovim antiustavnim namjerama da stvori uvjete za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH. Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad