Medeno polje, nekadašnje farme ponovo u centru pažnje

Vijesti 23. okt 201916:47 > 18:22
N1

U srcu Unsko-sanskog kantona, četrdesetak kilometara od Bihaća i desetak od Bosanskog Petrovca - prostiru se hektari zemlje. Nekadašnje farme. Mjesta zvanog Medeno polje. Za koje većina bh. stanovništva do jučer nije znala da postoji. Od nedavno postaje gotovo pa državno pitanje broj 1. Tu se štite i nacionalni interesi. Da li će hiljade migranata iz Bire, Mirala i onih bez smještaja - završiti upravo ovdje?

Vlada USK smatra da bi se na ovoj lokaciji vrlo brzo mogli uspostaviti kako kontejneri, tako i hale u koje bi se smjestile hiljade migranata i uopšte ne smatraju da bi to predstavljalo problem za građane Bosanskog Petrovca, i okolnih sela, s obzirom na to da, kako kažu, kada migranti i izbjeglice budu na ovoj jednoj lokaciji, biće ih mnogo lakše kontrolisati, da će biti prisustvo mnogo većeg broja policajaca, mnogo strožija pravila kada je riječ o kretanju migranata i izbjeglica, ako se tome doda i evropski novac, i mnogo bolji uslovi za migrante. No, građani Petrovca za to ne žele ni da čuju.))

Anketa

“Nisam se nikada susretala s takvim ljudima, ali čula sam da gdje god dođu naprave probleme”.

“Nisam za to nije im ovdje mjesto, oni nisu predviđeni ovdje”.

“Svima bi nam to donijelo probleme. Zašto? Zato što je njih mnogo a nas malo”.

“Ja to nikad ne bih dozvolio a neće dozvoliti ni narod”.

Neće dozvoliti ni općinski načelnik Dejan Prošić. Kaže spremni su na sve. Blokade magistrale, proteste. Podrška im stiže i s političkog vrha. Od Milorada Dodika. Općina Bosanski Petrovac broji blizu 4 hiljade stanovnika, od čega su polovina srpske nacionalnosti.

“Mi kao mala lokalna zajednica, sa malom policijskom stanicom, s malim Domom zdravlja, sa skromnom ukupnom opremljenošću ne možemo da odgovorimo adekvatno tim izazovima. Mi smo svjesni da to ne možemo, imamo odgovornost prema našim građanima, da ih zaštitimo i mi ćemo se svim sredstvima boriti da takvo rješenje ne bude prihvaćeno”, ističe Dejan Prošić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Za to vrijeme migranti i izbjeglice, uglavnom na Vučjaku se bore s šugom, glađu, žeđu.

“Nisam kriminalac, ja sam izbjeglica, ja želim imati budućnost, ja želim svoju slobodu, Bosna je problem. Veliki problem”.

“Mi smo ljudi, mi vas poštujemo, zašto vi ne poštujete nas, jer ljudi smo, mi nismo životinje”, samo su neke od poruka migranata.

Lokalne zajednice, kao što je to bio slučaj s primjera radi, Velikom Kladušom, imaju posljednju riječ. Efekta na općine nemaju očigledno kantonalne, ali ni odluke državnih institucija. Prepirke traju mjesecima, a problemi na terenu se konstantno množe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad