Razlog nesreća na radu – stare zakonske regulative ili sami radnici?

Vijesti 23. okt 201917:05 > 18:21
N1

U Bosni i Hercegovini se godišnje desi na stotine težih povreda na radu, a nisu rijetki slučajevi koji završe sa smrtnim ishodom. U Banjaluci je samo tokom ove sedmice dvoje ljudi izgubilo živote na poslu. Ko snosi odgovornost za nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu istražila je Anđelka Marković.

Stravičan požaru u banjalučkom preduzeću “Švam”. Život je izgubila Mirjana Medan. Dan poslije, u istom gradu, na gradilištu je poginuo jedan radnik.

Prema izjavama svjedoka šezdesetogodišnji Milorad Ristić sa skele je pao na ploču, a zatim na zemlju i na mjestu preminuo. Po nalogu dežurnog tužioca izvršiće se obdukcija i sve istražne radnje da bi se utvrdile tačne okolnosti pod kojima je Ristić smrtno stradao.

U prvih devet mjeseci ove godine poginulo je pet i teže povrijeđeno 67 radnika. Inspektorat Republike Srpske navodi da je prošle godine zabilježeno 79 težih povreda na radu sa 13 smrtnih ishoda. Iz Inspektorata navode da su u prvih devet mjeseci ove godine izvršili 3.937 kontrola, od čega je 1.314 bilo sa utvrđenim nepravilonostima.

“Najrizičnije oblasti su građevinarstvo, šumarstvo, elektroprivreda i drvna inustrija, ali povrede se dešavaju i u drugim djelatnostima u kojim ne postoji trend kontinuiteta povreda pa se one povremeno javljaju u oblasti komunalnih djelatnosti, obrazovanja, transporta i slično”, rekla je portparol Inspektorata RS Duška Makivić.

Iz Sindikata upozoravaju da je poslodavac odgovoran za poštovanje Zakona o zaštiti na radu, a da je radnik obavezan da koristi zaštitnu opremu.

“Ukoliko radnik ne koristi zaštitnu opremu to poslodavca ne oslobađa odgovornosti. Poslodavac ima mehanizme da radnika sankcioniše, može pokrenuti disciplinski postupak ukoliko ne koristi adekvatnu zaštitnu opremu, a poslodavac mu obezbijedio. Poslodavac se ne može osloboditi odgovornosti za povredu na radu ili ne daj Bože težu povredu sa smrtnim ishodom”, objasnio je Goran Stanković iz Saveza sindikata Republike Srpske

Osim toga koliko se poštuju, postavlja se još jedno pitanje,a to je da li su zakonske regulative koje definišu zaštitu na radu zastarjele? U Republici Srpskoj je na snazi Zakon usvojen 2008. godine, a u Federacji BiH, dok se čeka da Dom naroda usvoji novi, na snazi je iz doba SFRJ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad