Hercegovačko selo u dvorištu porodične kuće

N1

Nakon deset godina upornog rada, Hrvoje Mišetić u dvorištu svoje porodične kuće u selu Grabovnik kod Ljubuškog napravio je maketu hercegovačkog sela.

Počeo je sa izradom svoje rodne kuće, da bi na kraju izradio oko 150 replika starih kuća, crkvi i drugih građevina. Polovina krasi njegovo dvorište, a ostatak je darovao.

Identičnu kopiju svoje rodne kuće, koja je davno srušena Hrvoje je prenio u svoje dvorište. Napravio je po sjećanju, kako bi njegova uspomena ostala trajna. Punih mjesec dana trebalo mu je da je završi, jer je htio svaki detalj iz svog sjećanja prenijeti na nju.

“Ta stara kuća je bila ovdje, gdje je sada nova, nemam ni njene fotografije, ali mi je ostala duboko u sjećanju. Sve detalje sam znao, pa sam po tom sjećanju napravio ovu maketu”, priča Hrvoje Mišetić .

No na tome nije stao. Kako bi skratio penzionerske dane, Hrvoje je počeo na osnovu slika iz novina izrađivati druge makete. Tako danas njegovo dvorište krasi maketa sela s kamenim kućicama, dvorištem, seoska crkva, i ono što daje još ljepši i življi dojam cijelom prizoru jest potočić koji protiče kroz selo, a kojeg pokreće stari vodeni mlin. U stražnjem dijelu dvorišta napravio je još jedno slično manje naselje s međugorskom crkvom.

“Najviše mi se sviđaju najkompliciranije kuće, koje je teže bilo napraviti, npr. ovu istarsku kuću, koju sam vidio u novinama i koju sam pokušao napraviti, zajedno s bazenom”, kaže Mišetić.

U gradnji koristi materijal siporeks, koji se lako reže i obrađuje te na koji ljepilom lijepi kamene pločice. U pitanju je kaže posao koji zahtjeva dosta truda i strpljenja.

“Toliko tu ima detalja, da se i dan danas čudim kako sam napravio , kako sam imao živaca. Sad vjerujem da ne bi uspio ovo ovako precizno napraviti, ali i dalje nešto činim i pravim, kad se sjetim i kad mi vrijeme dozvoli”.

Sve ovo uradio je s puno ljubavi i pažnje, a tako će kaže i nastaviti. U narednom periodu potrudit će se da njegovo dvorište dodatno bude ukrašeno, i to maketom Starog mosta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad