Borenović za N1: Treba reći ko su parlamentarci koji su blokirali rad Parlamenta

Vijesti 23. okt 201920:43 > 21:06
N1

"Treba reći zašto poslanici ne rade, zbog koga, isključivo zbog volje nekoliko parlamentaraca SNSD-a koji su odlučili blokirati rad Parlamenta. Mi smo jedina zemlja u kojoj vlast blokira rad Parlamenta", poručio je lider PDP-a Branislav Borenović u večerašnjem Pressingu.

“Više od godinu dana Parlament ne funkcioniše, to je pokazatelj kada dobijete izbore na jedan nezakonit način, onda ovo bude epilog. Ne treba da čudi izvještaj OSCE-a da su izbori bili manipulativni i puni prevara i da se nešto konačno treba uraditi”, kazao je Borenović.

Da li ćemo 2022. dočekati u tehničkom mandatu?

Vrlo je moguće, sada je to ključno pitanje za one koji su nakon izbora odlučili odmah formirati vlast. Vrlo brzo su imali konstitutivnu sjednicu, izabrali oba Doma kolegija, podijelili te proklete funkcije i rekli ‘Mi smo vlast i krećemo u formiranje VM’ i onda su stali. U tom procesu raznoraznim blokadama drže zemlju cijelu kao taoce. Ono što je najgore je što PS ne radi i da je rad Parlamenta blokiran zbog volje poslanika koji dolaze iz SNSD-a. Treba reći zašto poslanici ne rade, zbog koga, isključivo zbog volje nekoliko parlamentaraca SNSD-a koji su odlučili blokirati rad Parlamenta. Mi smo jedina zemlja u kojoj vlast blokira rad Parlamenta“.

Borenović je potom objasnio šta je mislio pod pozivom Dodiku da “bude muško”.

Mjesecima slušamo izgovore da je kriva opozicija, pa jedna stranka, pa druga. Činjenica je da smo mi odlazeća vlast i da smo ih pozvali da završe proces formiranja vlasti i da konačno počnu raditi svoj posao i da prestanu tražiti izgovore. Imaju matematičku veličinu, putuju po cijelom svijetu i pričaju kako treba raditi u parlamentima, a iza toga se odvija tajni dogovor kako prebroditi muke po pitanju tzv. ANP gdje SNSD i Dodik pokušava napraviti neku vrstu dogovora kako bi se taj dokument poslao u Brisel..”, smatra Borenović.

Do kada ćete čekati trojac da formira vlast?

Mislim da ni SDA ni SNSD ni HDZ ne daju da se vlast pravi bez te tri političke partije. SDA je čvrsto odlučna da formira vlast sa SNSD-om i HDZ-om. Te dvije stranke u gornjem Domu imaju od 15 parlamentaraca čak osam. To je taj trojac koji je podijelio vlast. Za mene su jednako krive sve tri partije koje su preuzele odgovornost formiranja Vijeća ministara, mi smo rekli da ćemo biti opozicija“, istakao je.

Borenović je kazao da će naredne sedmice PDP uputiti zahtjev za organizovanjem posebne sjednice kako bi se razmatrala deblokada Parlamenta.

Neophodno je odblokirati rad Parlamenta i mislim da ćemo već naredne sedmice uputiti poziv za održavanje posebne sjednice kako bismo omogućili rješenje da Parlament može nastaviti raditi. Preko 300 različitih materijala čeka da bude u parlamentarnoj proceduri. Preko 40 ratifikacija, sporazuma koji se tiču i RS i FBiH. Kroz te sporazume oko 2 milijarde maraka čekaju da budu odobreni od EBRD-a i tiču se mnogih projekata u oba entiteta“, kazao je i dodao:

“Prvi korak će biti odblokiranje rada Parlamenta. Oni nisu prekinuli pregovore, oni traže mehanizam kako da između sebe naprave dogovor. Onda kada dobijemo odgovor da nisu u stanju formirati vlast, mi ćemo tada poduzeti odrđene korake”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad