Sabina Ćudić: Žene, niko vas na radnom mjestu ne smije pitati kada ćete rađati

Vijesti 24. okt 201908:24 > 08:49
N1

Sabina Ćudić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednica Naše stranke, gostovala je u Novom danu na N1, koja je između ostalog govorila i o njenoj inicijativi o izmjenama Zakona o radu te istakla kako je nezakonito ženama postavljati pitanje u vezi sa njenim planovima o začeću.

Godinama dokumentujemo slučajeve gdje se, prevenstveno ženama, postavljaju neprimjerena pitanja prilikom razgovora za posao a vezana su za njihovo porodično stanje. Drugim riječima, dokumentovali smo i slučajeva ugovora gdje žene neće rađati u određenom periodu. To jeste nezakonito i prema postojećem zakonu ali kaznene odredbe su besmislene. Iz tog razloga smo se odlučili da informišemo građane i građanke, posebno sve žene, da znaju da onog momenta kada im neko postavi to pitanje na radnom mjestu da je to nezakonito i da postoje kaznene odredbe koje se tiču uduplavanja kazni. Želim da svaka žena u BiH zna da nije sama, da je zakon štiti i da je niko ne smije na radnom mjestu pitati o njenim privatnim porodičnim planovima”, naglasila je Ćudić gostujući na N1.

Ćudić je u programu N1 apelovala sve kolege da prepoznaju da to nije ideološko već intimno pitanje koje se tiče svakog građana i građanke.

Ovu izmjenu je uputila u vidu incijative, ali da očekuje i očitovanje Vlade, kao i da se šalje na adrese svih zastupnika, ali i na adresu Vladu i nadležno ministarstvo.

Bitno je napomenuti da ovo ne zahtijeva nikakva dodatna finansijska izdvajanja“, istakla je.

Potpredsjednica Naše stranke je govorila i o jučerašnjem saslušanju u Američkom senatu gdje se govorilo i, između ostalog, o Kantonu Sarajevo.

Na svjedočenju u Kongresu bila je analiza stanja na Balkanu s fokusom na Bosnu i Hercegovinu i po prvi put se na najvišem zakonodavnom tijelu Amerike raspravlja o Kantonu Sarajevo. Palmer tu govori o novoj generaciji lidera s kojim se isplati raditi i da je taj primjer Vlada KS. To je zaista nevjerovatno na neki način zato što se obično taj nivo ne bavi lokalnim jedinicama samouprave, tako da sasvim sigurno da se rezultati rada Vlade KS osjete i do samog Washingtona“, komentarisala je.

Alma Dautbegović-Voloder je pitala Sabinu Ćudić i da li se razgovara među klupama prije sjednice, odnosno zašto nema zajedničke volje.

Neko bi rekao srećom, a ja ću reći nažalost da postoji veliko razumijevanje iza kulisa. Kažem nažalost jer iako je velika kolegijalnost između parlamentarca iza zatvorenih vrata, najčešća radnja govorom tijela koja dolazi jeste slijeganje tijela i očima pokazivanje na stranačke centrale koje im vežu ruke. Ja mislim da je to licemjerno, jer mi smo izabrani imenom i prezimenom. To da su im ruke u Parlamentu svezane zato što im je starnački lider tako rekao je za mene neprihvatljiva pozicija. I vrlo često se kolege izvinjavaju pa kažu da je inicijativa dobra, ali da čekaju novu koaliciju“, kazala je.

“Takve stvari čujem od kolega koji su duplo stariji od mene i ako oni nemaju hrabrosti da na zalasku karijere naprave postupke – hrabre i neovisne o stranačkim centralama – onda se morate složiti sa stavom američke administarcije o novim liderima”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad