Liječenje uljem kanabisa: Potresne ispovijesti u Parlamentu BiH

Vijesti 24. okt 201912:45 > 12:50
N1

U Parlamentu Bosne i Hercegovine danas se razgovaralo o liječenju kanabisom. Rasprava "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav" vodi se povodom Svjetskog dana borbe protiv raka dojke, u okviru kampanje zagovaranja legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Ispričano je iskustvo jedne majke koja uljem kanabisa liječi svoje dijete. Kako je navedeno, njena kćerka ima najteži oblik epilepsije za koji ne postoji legalan lijek:

“Počela je dobivati epileptične napade sa četiri i po mjeseca. Trebalo je nekoliko godina da se utvrdi prava dijagnoza i tek nakon pretraga van klinika BiH, tačnu dijagnozu smo pronašli u inozemstvu, a to je Dravetov sindrom.”

Kazano je kako dijete od prve godine uzima standardnu terapiju, no željela je dodatno da pomogne djetetu da ozdravi:

“Kao i svaki drugi roditelj koji hoće da pomogne svome djetetu, okrenuli smo se i drugim stvarima, konkretno kanabidiolu. Uključili smo ga prije nekoliko godina, nabavljali smo ga u Sloveniji. Kod njih je to potpuno legalizovano, s ljekarskim nalazima smo ga normalno mogli kupiti. Imali smo problem kako ga prenijeti ovamo i to je postalo jako naporno i odlučili smo pokušati s drugom opcijom. Zapravo okrenuli smo se nečemu prirodnijem – prirodnom i čistom ulju kanabisu. Kupujem ga u Sarajevu već nekoliko mjeseci, naravno ilegalno. Djevojčica ima vidna poboljšanja. Broj napada smanjio se za 50 posto. Prije nije dala ni prozor da se otvori, a sad hoće da ide napolje, da vidi ljude.”

Istaknuto je kako ne postoji strah hapšenja jer je jedino bitno pronaći lijek za ozdravljenje.

“Da ima ova država ikakvog sluha pružila bi nam pomoć i ne bi bili prepušteni sami sebi. Valjda naši političari smatraju da se njihovoj djeci, unučadi ne može desiti ono što se desilo mom djetetu ili nekim drugim teško oboljelim ljudima, ali niko od nas nije zaštićen”, istaknuto je apelujući na državu da pomogne svojim građanima:

“Da živimo u iole normalnijoj državi imali bi veću podršku i pomoć, i ne bi morali u tišini, strahu i sami tražiti rješenje za ovakve probleme.”

Tridesetogodišnji muškarac dugo se aktivno bavio sportom dok mu nije ustanovljena Multipla skleroza.

“Nakon toga sam prestao da se bavim aktivno sportom, sve je funkcionisalo normalno do prije dvije godine kada sam osjetio veliku nemoć i ogromnu bol u rukama i nogama. Bio sam u situaciji da bez tuđe pomoći ne mogu da odem u WC, najobičnije stvari bile su misaona imenica”, prenio je glumac dodavši:

“Doktori su me salijetali informacijama da je to neizliječiva bolest, da se moram pomiriti s tim, sve metode koje su mi nudili bile su preskupe, a u isto vrijeme su imale male šanse za izliječenje i nosile su velike nuspojave.”

Nakon što se uhvatio za glavu, kako je rečeno uhvatio se i u koštac sa svojom bolešću:

“Potražio sam spas u alternativnoj metodi. Igrom sretnog slučaja sam došao do kanabisovog ulja, mjesec dana nakon što sam napustio bolnicu poceo sam intezivno korisiti kanabisovo ulje, nakon 17 dana sam izgubio sve simptome, vratio sam se sportu, i nastavio sa korištenjem naredna četiri mjeseca dok sam bio u finansijskoj mogućnosti. Veliki problem je to što sam prošao kroz traumu prilikom nabavke tog ulja. Stvorio se strah u meni i osjećaj da sam negativac i krivac jer želim da živim i budem zdrav.”

Na kraju je kazao kako parlamentarci treba da se zapitaju koliko je zapravo ova tema vrijedna raspravljanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad