Osmanović za N1: Tačni i netačni navodi u američkom Senatu

Vijesti 24. okt 201913:58 > 14:17
N1

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i funkcioner Stranke demokratske akcije, kazao je danas za N1 ''da je dobro, što je Matthew Palmer tačno naznačio i upro prstom na osobu koja je glavni kočničar BiH na euroatlanskim asocijacijama''.

Podsjećamo, pred američkim senatorima u dva odvojena panela su se našli specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer te analitičar CEPA Janusz Bugajski i profesorica Majda Ruge sa Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu. 

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim razinama, kao i podnošenje bosanskohercegovačkog ANP-a NATO-u. I dalje nalazimo razočaravajuće vođstvo kako na entitetskoj, tako i na državnoj razini koje se ponaša parohijalno, nacionalistički i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnoj i općinskoj razini, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je u uvodnom obraćanju senatorima Palmer.

Ministar Osmanović rekao je da je Palmer kao i mnogi dosadašnji predstavnici dati izjavu da se radi o nekom većem broju kočničara.

“Smatram da je dobro, što je Palmer tačno naznačio i upro prstom na osobu koja je glavni kočničar BiH na euroatlanskim asocijacijama. Mogao je Palmer kao i mnogi dosadašnji predstavnici dati izjavu da se radi o nekom većem broju kočničara. Dobro, da je rekao ko je to i jeste to se pokazalo da Milorad Dodik zna šta neće, a nikada nije kazao šta hoće. BiH mora uzeti svoj put ka euroatlanskim i evropskim asocijacijama, i nudilo se mnogo rješenja kada je u pitanju ANP, a Dodik je uvijek rekao “Ne!” i time kočio ovu državu”, ispričao je Osmanović za N1.

U Senatu je jučer kao svijetli primjer naveden Kanton Sarajevo i njegova Vlada.

“Cijenim da prvo treba vidjeti rezultate koje stoje iza bilo koje Vlade. Vlada Kantona Sarajevo prema onome što mi možemo vidjeti nema one rezultate koje su imale prethodne Vlade. Po meni je osnovni rezultat. SDA kada je i bila vlast u Kantona Sarajevo nikada nije bila sama. Uglavnom su tu bile stranke koje su sada u Vladi KS. Uglavnom smatramo da Vlada KS, ova šestorka bi itekako mogla više uraditi”, dodao je on u razgovoru za N1.

Ugledni američki analitičar i poznavalac Balkana Janusz Bugajski izjavio je da „Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih feuditeta u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoj plijen i mreže patronata. Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti otcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama”.

To je dosta paušalna izjava. BiH je multietnička država. Ona je država građana i naroda koji u njoj žive. Naravno da je glavna kočnica nesprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Političari iz eniteta Republika Srpska a prije svega Milorad Dodik, uzimaju samo neke stvari iz Dejtona, a neke ignoriše. U punom kapacitetu treba da radi i Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH. Te Vlada i jednog i drugog eniteta. I da imamo potpunu ravnopravnost građana na cijelom prostoru BiH. Jednim dijelom se toj izjavi može dati pravo, ako vidimo da pojedini političari žele da zatvore u neka geta pojedine narode i da niko nema pravo da se miješa tamo gdje je većina nekog naroda, a probosanske politike se protive tome”, zaključio je Osmanović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad