Osmanović: U ponedjeljak sastanak sa HDZ-om

Vijesti 24. okt 201914:12 > 14:34
N1

Potpredsjednik SDA i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je za N1 da će u ponedjeljak biti održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a o formianju vlasti u BiH.

“Mi se nadamo i činimo sve da dođe do formiranja Vijeća ministara. Vi ste vidjeli da je SDA aktivni sudionik u svemu tome. Mi smo davali razne mogućnosti da se formira Vijeće ministara. Da u toku od šest mjeseci dostavi ANP, Vijeće ministara ili ministar odbrane. Ili da to uradi predsjedavajući Predsjedništva BiH, jer to je obaveza BiH”, kazao je Osmanović za N1.

Poručio je da je zakon veoma jasan i da niko nema pravo da ga krši.

“S te strane je došlo do kočenja u formiranju Vijeću ministara BiH, jer imate SNSD i Milorada Dodika koji apriori i prije nego je formirano Vijeće ministara ističe da se neće poštovati zakon i Ustav i to moramo izvesti na čistac. Ili ćemo poštovati Ustav i zakon ili ćemo imati ovakvo Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Cijenim da će doći do približavanja stavova i da će shvatiti i Dodik i ostali da je u osnovi svega Ustav i zakon”.

Na upit kada možemo očekivati formiranje vlasti, naš sagovornik navodi da će već u ponedjeljak biti održan sastanak.

“Imamo sastanak sa HDZ-om BiH već u ponedjeljak gdje želimo dodatno približiti stavove ove dvije političke stranke. Poslije toga bi se moglo očekivati da dođe do sastanka tri političke stranke (SDA, HDZ BiH i SNSD) i drugih političkih stranaka koje participiraju u vlasti. Prije svega da vidimo redoslijed poteza”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad