Reakcije na raspravu u američkom Senatu: Hoće li NATO spasiti BiH

Vijesti 24. okt 201919:00 > 19:42
N1

Bosna i Hercegovina se ne smije ostaviti po strani dok se rješava pitanje Srbije i Kosova, poruka je sa panela Komiteta za vanjske poslove američkog Senata.

Specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan – Matthew Palmer poručio je iz Washingtona da sve u BiH blokira član Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

“Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini”, kazao je Palmer.

Dodik odgovara da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito, te da on nastavlja praksu svojih prethodnika iz State Departmenta izvještavajući Senat o događajima u BiH.

“Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu iko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može da bude prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH, koliko se napredak odnosi na Srpsku, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile”, poručuje Dodik.

Potpredsjednik stranke koja bi trebala formirati vlast sa strankom Milorada Dodika pozdravlja Palmerove stavove.

“Mogao je Palmer kao i mnogi dosadašnji predstavnici dati izjavu da se radi o nekom većem broju kočničara. Dobro, da je rekao ko je to i jeste to se pokazalo da Milorad Dodik zna šta neće, a nikada nije kazao šta hoće”, smatra Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Hoće li Amerika ili NATO spasiti Bosnu i Hercegovinu? Politički analitičar Srećko Latal misli da neće i ističe da o članstvu BiH u NATO-u i EU u bliskoj budućnosti nije realno. Tvrdi da državu mogu spasiti oni koji su vlast, ali to ne rade godinama.

“Svaka analiza koja posmatra situacija u BiH, koja bi isključivu odgovornost prebacila na gospodina Dodika, te analize niti su tačne niti mogu bilo čemu dobrom poslužiti. Mislim da u ovom trenuntku je ozbiljan problem u kojima se BiH nalazi je poslejdica sukopba nacionalnih politika Bošnjaka, Srba i Hrvata”, kaže Srećko Latal, politički analitičar.

Ugledni američki analitičar i poznavalac Balkana Janusz Bugajski mišljenja je da SAD mora zbiljno razmisliti o imenovanju posebnog izaslanika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

“Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti otcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama”, kaže Bugajski.

Frustrirani su i građani Bosne i Hercegovine koji su najveći gubitnici zbog toga što su parlamenetarne klupe države već 382 dana prazne. Nova prilika za korak bliže dogovoru je u ponedejeljak za kada je najvaljen sastanak SDA i HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad