Povlači se pet proizvoda sa bh. tržišta

Vijesti 25. okt 201910:49 > 10:59
Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Na tržištu BiH pronađeni su mikser za hranu, sto, dječija lutka, mišići za plivanje, te biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike.

Riječ je o mikseru za hranu marke “Home KMX-3605-KH”, čija je zemlja porijekla Kina, a uvoznik je kompanija “Konzum”, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH

U saopštenju se navodi da termoplastični materijali proizvoda nisu dovoljno otporni na vatru, što može dovesti korisnike u opasnost od požara i opekotina, a nije ni usklađen s Naredbom o električnoj opremi i standardom.

Sto “Donantracite”, porijeklom iz Italije, čiji je uvoznik kompanija “FIS” Vitez, predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer nema odgovarajuću izdržljivost, a ne ispunjava ni bezbjednosne zakone.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Lutka “Beautiful Fashion Friends” iz Kine, predstavlja hemijski rizik jer sardrži određenu supstancu, koja nije u skladu sa Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, dodaje se u saopštenju.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Mišići za plivanje marke “ROIG 18RTC1504 14h21” iz Kine, predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer nisu usklađeni sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i standardom.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Kod ovih mišića bezbjednosni nepovratni ventili nisu u funkciji, komore zadržavaju manje od 50 odsto originalnog pritiska, te su nedovoljno otporna na probijanje, navode iz Agencije.

Biciklistička kaciga “Solstice Casque, Bontrager” čija je zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Kaciga nije usklađena sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve iz standarda, a uočena je i nedovoljna apsorpcija udara sa oštećenjima konstrukcije proizvoda.

Svi uvoznici ovih proizvoda preduzeli su mjere povlačenja sa tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad