Bieber: Mini Šengen ne može biti funkcionalan bez Kosova, niti da zamijeni EU

Vijesti 25. okt 201913:45 > 13:49
N1

Florian Bieber, stručnjak za Balkan, za N1 je govorio o budućnosti zemalja Zapadnog Balkana kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji, "probnom članstvu", malom Šengenu o kom se ovih dana govori i drugim evropskim i regionalnim temama naglasivši kako budućnost Z. Balkana mora biti unutar EU, ali da se treba razmišljati i o alternativama.

“Sadašnji proces proširenja ne daje rezultate, ne pomaže proces reformi u regionu. Treba novih ideja. Mi smo predložili da se integriše Zapadni Balkan po sektorima. To bi bio način vježbe za EU, način da se Zapadni Balkan uključi već danas”, kazao je Bieber te dodao:

“Proces proširenja je u krizi zbog francuske blokade, trenutak je da se razmisli o alternativama, ali mora da se vidi šta će EU raditi sa zemljama sa kojima postoje pregovori, a šta sa onima koje nemaju nikakav status još uvijek.”

Ovakvo članstvo “drugog reda” koje je predložio i Jan Marinus Viersma sa holandskog Instituta za međunarodne odnose, kazao je Bieber, kako ne bi smjelo biti zamjena za ravnopravno članstvo s pravom glasa.

“To nikada ne može da bude zamjena za članstvo u EU, ipak su njene članice najveći tržišni partneri. Mini Šengen je dobar u smislu regionalne saradnje i mogućnosti građana da putuje u regionu. Ali, bez Kosova ne može da bude funkcionalan. Mini Šengen jedinica takođe treba da uključuje i BiH, Crnu Goru i Albaniju. Mini Šengen znači slobodno putovanje, ne puno više od toga. To jeste bitno, ali da li će promijeniti suštinsku dinamiku i potrebe regiona – sumnjam”, istakao je Bieber.

Istakao je karakteristike EU koje ju čine nezamjenjivom:

“Evropska unija ne omogućava samo putovanja, slobodu kretanja, nego i reforme u regionu. Vidi se da demokratija kod nas ide nazad. U tom smislu treba neka druga inicijativa da se krene u tom pravcu.”

Na kraju, kazao je kako ne vidi da može doći do rješenja odnosa između Beograda i Prištine što svakako koči njihovu evropsku perspektivu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad