Jusko o slučaju Darija Kordića i registra: Veliko je nezadovoljstvo među borcima

Vijesti 25. okt 201917:18 > 17:22
N1

Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o radu u ovom ministarstvu, boračkom registru.

Kako je kazao, svakodnevno ima minimalno 15 sastanaka u svojoj kancelariji, a do sada ih je obavio preko 1.300.

“Imamo preko 16.000 predmeta koje obrađujemo. Jedno zahtjevno ministarstvo i ako me lično pitate, u ovom momentu prolazim kroz jednu od najspecifičnijih faza u svojoj poslovnoj karijeri. Dajemo sve od sebe da ispunimo ono što se očekuje”, kazao je Jusko.

Naveo je da na poziciji na kojoj se nalazi najmanje se osjeća kao ministar.

“Više se ponekad osjećam kao psiholog, psihijatar, socijalni radnik nego kao ministar jer ono sa čime se suočavam svaki dan kroz te razgovore, slušate razne tragedije, tužne priče, koliko god se trudili ne možete ostati izolovani”, naveo je Jusko.

Govoreći o slučaju Darija Kordića, u Hagu presuđenog ratnog zločinca, čije se ime našlo u nedavno objavljenom registru boraca, Jusko kaže da se u ostavljenim podacima dešavaju i ovakvi slučajevi.

“Mislim da je sada jedan veliki zadatak na federalnom ministarstvu da li da određenim izmjenama i dopunama reguliše kako da se postupa sa osobama koje su osuđene za ratne zločine, da li trebaju ili ne biti u registru. To nije pitanje jednog ministra”, naveo je Jusko te dodao:

“Koliko sam čuo, morat će se urgentno raditi na tome i to će biti sljedeća tema. Veliko je nezadovoljstvo među borcima da se takvi pripadnici pojave u zvaničnom registru”.

Poručio je da će se morati sastati ista radna grupa i donijeti odluku o ovome.

“Zbog obimnog posla i pritiska kada je u pitanjuu vremenski rok dešavaju se propusti i sigurno je ovo jedan od njih”, naveo je.

Kordić je nekadašnji potpredsjednik tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH.

Haški tribunal osudio je Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini 1993. godine. Najteži zločin koji mu je stavljen na teret bio je zločin u selu Ahmići.

Oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Udruženja.Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad