I 26 godina nakon zločina, bez obilježja i spomenika na Kazanima

N1

U Sarajevu je obilježena 26. godišnjica stradanja civila na lokalitetu Kazani, koje su ubili pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Položeno je cvijeće i odana počast žrtvama. Nikada nije utvrđeno koji je broj stradalih. Od rata do danas izvučeni su posmrtni ostaci 30 tijela. Ovo mjesto nema obilježja ni spomenika, iako su sredstva za izradu idejnog rješenja bila izdvojena prije osam godina.

“Trebao sam i ranije doći na Kazane, da izrazim svoj pijetet, da izrazim svoje saučešće, sa ljudima koji su ovdje na užasan način završili, sa njihovim porodicama”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, 13. juna 2016.

I tada je prvi čovjek SDA rekao da treba izraditi spomen obilježje žrtvama na Kazanima, jer bi se tako sjećali. Ali, ni više od tri godine nakon Izetbegovićeve posjete, 26 godina nakon zločina na Kazanima, nema obilježja za ubijene. I danas iste poruke.

“Bilo bi jako važno da se napravi spomenik žrtvama na Kazanima, jer smatram da bi na taj način Sarajevo pokazalo jedan otklon od onoga što se desilo na Kazanima u smislu distanciranja i grada Sarajeva i građana Sarajeva i Armije Republike BiH”, ističe Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Iz Gradskog vijeća Sarajeva poručuju da su u budžetu za narednu godinu planirana sredstva u iznosu od 200.000 KM za spomen obilježja, pa i za Kazane.

“Prvo će se raspisati idejni projekat, a zatim i početi radovi na obilježju. Nadam se da ćemo na iduću godišnjicu imati spomen obilježje na ovom mjestu”, poručuje Samir Fazlić, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva.

O ubijenima na Kazanima se malo govori. Zakasnili smo da govorimo o nekim zločinima, kažu u Pokretu za ravnopravnost BiH.

“Istina i pravda su ključ pomirenja naroda u BiH. Ja sam uvijek rekao, moj tata da je radio ono što ne treba, mora odgovarati. Evo ja sam prvi da dignem ruku da on odgovara”, kaže Zoran Jovanović, predsjednik SGV, Pokret za ravnopravnost u BiH.

No iz Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije kažu kako bi podizanje spomenika imalo smisla, ako bi vlast pokazala volju i uklonila spomen-ploču Mušanu Topaloviću Caci, jednom od idejnih tvoraca zločina na Kazanima.

Podsjećamo, od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do 6 godina zatvora osuđeno je 14 vojnika Armije RBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad