Zbog migranata prijete odlaskom: Ako dođu migranti, mi ćemo se iseliti

Vijesti 25. okt 201918:41 > 18:42
N1

Ne migrantima, danas su još jednom ponovili predstavnici Srba povratnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, poručili su kako neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u tom kraju. Istovremeno, entitetske vlasti kažu da u godini “paralize i vegetacije”, koja je donijela “opšti nered” u državi, neće da dijele teret migrantske krize.

Na svom kućnom pragu, srpski povratnici u petrovačko selo Medeno Polje, jasno poručuju: Ukoliko dođu migranti mi ćemo otići, biće to egzodus.

“Eno dolje groblje, ja sam sahranio dolje, svoje najdraže oca, majku, sestru, brata. ja ne bih to htio napustiti, ali ako dođu migranti mi ćemo se iseliti, to je žalosno”, kaže Drago Mirković, povratnik u Medeno Polje.

Drvar, Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac, Drinić područja sa većinskim srpskim stanovništvom, o dijeljenju migrantske krize sa komšijama iz Bihaća i okoline – ne razmišljaju.

“Rezolutno odbijamo i protiv smo bilo kakve dislokacije tih centara na prostore gdje većinski živi srpski narod, i živio je po popisu iz 1991.godine”, poručuje Brane Pećanac, predsjednik Saveza srpskih udruženja FBiH.

Podršku rezolutnom “ne” migrantskim kampovima dobili su i od vlasti Republike Srpske.

“Džaba apeluju ljudi iz EU da mi trebamo biti solidarni. Ja sam u Briselu imala razgovore prije par sedmica, moram reći da smo se mi složili. Oni kažu, pa mi moramo insistirati da vi budete solidarni (Republika Srpska), ja kažem sve u redu, vi insistirajte, ali ja moram insistirati da vi budete solidarni, da otvorite svoje granice, da primite te ljude, jer to vama nije nikakvo opterećenja, a nama je strašno opterećenje”, ističe Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Bio mandat tehnički ili ne, dileme nema, kriza je faktička. Ne kuca na vrata, već je tu. Baš kao i hiljade migranata, sa kojima vlasti ne znaju šta će.

“Moraju svi nivoi vlasti biti uključeni. (N1: Koji uopšte nivo se bavi migrantskom krizom?) To bi trebalo da budu uključeni svi, nivo zajedničkih institucija, entitetski i lokalni, samo tako može da radi”, smatra Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

A pojedini i rade. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je donaciju 10.000 KM iz gradske kase kako bi Bihać mogao kupiti cisternu za vodu, namijenjenu kampu Vučjak.

U međuvremenu, humanitarna katastrofa prijeti i Velikoj Kladuši. Opštini prijeti epidemija šuge, a Ljekarima bez granica zabranjuje se rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad