Formiran poseban tim za rješavanje ubistva sarajevskih policajaca

Vijesti 26. okt 201918:52 > 18:53
N1

Godinu dana je od ubistva sarajevskih policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Njihove ubice i nalogodavci nikada nisu pronađeni. Mučki ubijenim policajcima otkrivena je spomen-ploča na mjestu ubistva.

Mi smo pali u miru braneći ono što su svojim životima naši najbolji odbranili u ratu, piše na spomen ploči ubijenim policajcima.

“Naš bol je prevelik. Ali eto pokušavamo da živimo, da se suočimo sa tom tužnom istinom. Majci je najgore, ona je ostala bez svog sina. Mi braća, sestre i druga familija nekako pokušavamo da živimo s tom tužnom istinom”, priča Dražen Vujinović, brat ubijenog Davora Vujinovića.

Istinu će nastaviti da traže i policijski službenici. Poručuju da je frustrirajući pritisak na svakom policajcu jer su ubice njihovih kolega trenuto na slobodi. Tražiće intenzivnije aktivnosti od Tužilaštva Kantona Sarajevo na rješavanju ovog zločina.

“Formiran je poseban tim sastavljen od predstavnika kantonalnog Tužilaštva i pripadnika MUP-a KS. Bez obzira što je prošlo godinu dana, mi smo riješeni i optimistični i tražimo sve moguće načine da se ovo djelo istraži”, tvrdi Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

“Puno nas boli zato što istraga nije završena do kraja, što nisu pronađeni počinioci izvršenja krivičnog djela tj. ubistva naših policijskih službenika”, dodaje Suvad Čelik, policijski službenik PU “Novi Grad”.

Pod istragom sarajevskog Tužilaštva za ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića i dalje su Srećko Trifković i Miloš Obradov iako ih je Katonalni sud u Sarajevu pustio iz pritvora nakon nekoliko mjeseci, zbog toga što nije bilo zakonskog osnova za produženje pritvora.

Međutim i jednog i drugog po izlasku preuzeo je MUP RS-a zbog drugih krivičnih djela. Već godinu dana kantonalno Tužilaštvo istražuje slučaj ubijenih policajaca i ističu da i dalje intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

“U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i preduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezultatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost, jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku”.

MUP KS nekoliko dana nakon ubistva tražio je pomoć od FBI-ja. Sarađivali su i sa MUP-om RS, Ministarstvom sigurnosti, Graničnom policijom, FUP-om. Saslušano više od 80 osoba i pretresne brojne lokacije. Uslijedile su vanredne sjednice o sigurnosnoj situaciji u Kantonu. Ništa nije dovelo do pronalaska ubica.

Adis Šehović i Davor Vujinović izgubili su živote u sukobu sa automafijom prije tačno godinu dana. Do sada za ova ubistva niko nikada nije odgovarao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad