SDP o partnerstvu sa "SDA i njenim satelitima": Dva smo svijeta različita

Vijesti 26. okt 201919:08 > 19:09
REUTERS/Dado Ruvic

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine usvojio je dokument o okrupnjavanju Bosanskohercegovačkog bloka. Na taj način, kako je poručeno, napravljen je još jedan značajan korak ka okupljanju lijevih i građanski orijentiranih političkih subjekata u državi opredijeljenih suprotstavljanju rastućem nacionalizmu, antidržavnom djelovanju i općoj apatiji u društvu.

Dokument će i zvanično biti predstavljen javnosti nakon što se završe razgovori sa potencijalnim partnerima. Ono što je sigurno biće ponuđen lijevim i građanski orijentisanim političkim subjektima, prije svega Našoj stranci s kojom čine Bh. blok.

U SDP naglašavaju kako je upravo vlast u Kantonu Sarajevo pokazala da zajednički nastup i jedinstveno djelovanje mogu polučiti konkretne rezultate. O tome je, podsjetimo, prije nekoliko dana u američkom kongresu govorio i Matthew Palmer, posebni izaslanik za Balkan kazavši kako takvu vrstu saradnje američka politika podržava.

 No ubrzo je uslijedio i odgovor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao kako Palmer očigledno ne raspolaže informacijama, pa naivno aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo predstavlja kao alternativu, zanemarujući njihove korupcijske afere, izostanak rezultata, ali i činjenicu da te političke snage ne postoje, niti imaju ikakav potencijal izvan Kantona Sarajevo.

Upravo je SDA stranka kojoj SDP zasigurno neće ponuditi dokument o partnerstvu, niti je bilo kakva vrsta saradnje sa vladajućim političkim stranakama, i kako se navodi u saopštenju SDP-a, njihovim satelitima, moguća.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad