Migrantski kampovi iz noćne more

Vijesti 26. okt 201920:43 > 20:47
Reuters

Emisija 7NAN1 donosi pregled događaja koji su obilježili sedmicu na izmaku. Iz ovog izdanja izdvajamo:

*Migrantski kampovi u BiH kao iz noćne more, tako nas vide strani mediji. Organizacije za pomoć upozoravaju na humanitarnu katastrofu. Evropska komisija izdvojila dodatni novac za humanitarnu pomoć

*Jedna od opcija za smještaj većeg broja migranata je i Medeno polje u Opštini Petrovac, Milorad Dodik ne da, kaže da bi to imalo političku dimenziju čiji je cilj “protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta”.

*Migrantska kriza samo je jedno od gorućih problema, koje domaći političari ne rješavaju. Različiti sporazumi vrijedni više od dvije milijarde maraka dovedeni su u pitanje, jer državni Parlament ne radi.

*A politička situacija u Bosni i Hercegovini jedna od tema u američkom Senatu. Dodik označen kao blokator svih procesa u zemlji. Pohvaljen rad vlade Kantona Sarajevo.

*Bosna i Hercegovina na ruti međunarodne trgovine drogom. Na području Čapljine zaplijenjena više od dva milion eura vrijedna droga.

*Sve nam je bliži šengenski prostor. Hrvatska bi uskoro mogla postati dijelom još jedne zajednice. U međuvremenu sve su glasnije najave o formiranju tzv. malog Schengena u koji bi trebala ući i BiH.

*Kažu da nema auta u svijetu u kojem barem jedan dio nije iz BiH. Zašto je zamrla auto industrija, mogu li se vratiti slavni dani TAS-a? Mjesta za investicije ima.

*Nije burno samo kod političara. Maratonska, napeta sjednica Skupštine asocijacije kompozitora – muzičkih autora završena je izborom Seje Saxona za novog predsjednika AMUS-a. Na sjednici intervenirala policija, nakon čega je dio autora napustio sjednicu.

Emisiju 7NAN1 pratite subotom od 20:30.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad