Šta će Čović bezuvjetno tražiti od Izetbegovića?

Vijesti 27. okt 201918:54 > 18:56
EPP

Otkazan je za ponedjeljak najavljeni sastanak delegacija SDA i HDZ-a. Prethodno je lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović poručio da postoji bezbroj rješenja.

Predsjednik HDZ očekuje i otvorene razgovore i rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno načela koja su davno potpisna, a to je da “pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu”.

“To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, kako je to definirao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterije. Ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima”, ističe Čović.

Kazao je da će predložiti da se bezuvjetno ide sa uspostavom Vijeća ministara. Time bi se, dodaje, ubrzali procesi, pa i ono što se postavlja kao uvjet za naš euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO koji treba uraditi Vijeće ministara, kada preuzme dužnost.

Visoki dužnosnik SDA Adil Osmanović podsjeća kako je njegova stranka u nekoliko navrata nudila kompromisno rješenje, od toga da se ANP dostavi pola godine nakon formiranje Vijeća ministara BiH, da to uradi ministar odbrane ili pak predsjedavjući Predsjedništva BiH, no u SNSD-u su to odbili.

“Pregovori se moraju voditi sukladno principima koji su ranije utvrđeni. U njima se, podsjećamo, navodi kako se trebaju provesti odluke Ustavnog suda BiH, ali i Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, Azre Zornić, Ilijaza Pilava”, poručuje Osmanović.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i partner SDA, komentira da treba biti realan. NATO put Bosne i Hercegovine je neosporan i dug, ali se Ustav i zakoni BiH moraju provoditi, dodaje Radončić.

U svemu navedenom treba podsjetiti na još jednu presudu koja bi mogla zadati glavobolje ovdašnjim političarima u slučaju izmjena Izbornog zakona. Naredene sedmice očekuje se konačan stav Suda u Strazburu po tužbi koja podnijela Irma Baralija, a zbog činjenice da u Mostaru od 2008. godine nisu održani lokalni izbori. Nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine, na apelaciju hrvatskih stranaka, poništio ranija, posebna pravila za ovaj grad, do sada nije doneseno rješenjen u državnom Parlamentu, ali ni na lokalnoj razini zbog suprotnih stavova SDA i HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad