Sarajevo čeka novog Bluma koji će izbaciti ugalj i uvesti plin

Vijesti 27. okt 201919:15 > 19:16
N1

Mjerenja indeksa kvaliteta zraka pokazala su veliko zagađenje u Sarajevu, Tuzli , Zenici, Lukavcu, Ilijašu. Čini se da ni ove godine nadležni ne shvataju o kako velikoj opasnosti se radi.

Mjerenja Federalnog hidrometeorloškog zavoda izdvajaju danas Tetovo, Redakovo, Vranduk i Lukavac kao mjesta u kojima je zrak nezdrav. Prema današnjim mjerenjima zraka Air Visuala – Sarajevo je 6. najzagađeniji grad u svijetu. Indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu iznosio je 157 – što je u konačnici nezdrav zrak koji može naštetiti zdravlju građana.

Anketa:

“(Da li se vi osjećate ugroženo?) Kako ne, pa svako se ugroženo osjeća”.

“Pa kako ne, znamo svi da je to opasno za zdravlje stanovnika. Znamo da svugdje u svijetu ima više oboljelih od zagađenog zraka, nego drugih bolesti”.

“Manje je bilo auta, manje ljudi, manje gradnje. To je sve civilizacija. Svi hoće u centar”

“Da, prekrasan je zrak. Ne znam odakle dobijaju takve informacije. Moraju malo da pregledaju parametre, računanja i mislim po čemu je Sarajevo najzagađeniji grad, možda da odete do Kine da vidite njihov zrak”.

Iz godine u godinu se ponavlja ista priča kada dođu hladni dani i Sarajevo postane najzagađeniji grad Evrope.

“Ljudi su kod nas zabavljeni egzistencijom i mi svake godine imamo kino od ove politike koja nam odvlači pažnju od suštinskih problema. Evo jedno poređenje – prije godinu dana u Bangkoku je proglašena uzbuna, škole nisu radile, a zagađenje je bilo isto kao ovo što mi imamo sada u Sarajevu. A u Sarajevu reakcija vlasti nemamo baš nikakvih”, ističe Anes Podić, Eko kacija.

Zbog kotlinskog položaja, zaustavljanja zračnih struja u temperaturnim inverzijama i sa čestice koje stvaraju građani kroz grijanje i gasove iz automobila, stvara se najčešće nezdrave čestice. Pragovi koje predlaže Svjetska zdravstvena ogranizacija i zakoni koji su u BiH doneseni kažu da 25 mikrograma po metru kubnom – PM2,5 čestice ne bi trebalo da budu više tokom jednog sata. A čestica PM10 ne bi trebalo da bude više od 50.

“Prema posljednjem planu interventnih mjera u Sarajevu, plan se aktivira tek kada mjerne stanice pokazuje više od 400 mikograma u periodu dužem od tri dana. Moje iskreno mišljenje da je to prekasno”, kaže Rijad Tikveša, Ekotim.

Specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais mišljenja je da u Sarajevu ima 100 hiljada stambenih objekata u kojima se lože čvrsta goriva i preko 150 hiljada starih automobila koja zagađuju zrak sitnim česticama.

“Ugalj postepeno izbacivati, naravno ne može se ljudima zabraniti da se griju zimi, ali se mora nešto naći. 1973. godine je gospodin Blum, gradonačelnik Sarajeva, 200 miliona dolara uzeo, izbacio ugalj iz Sarajeva i uveo plin. Može se to, ali ne može danas sutra, nego dugoročno. Za pet do 10 godina se može riješiti, ali se moraju donijeti takva rješenja”, smatra Martin Tais, specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene.

Dok se čekaju rješenja, stručnjaci iz Eko udruženja savjetuju da bi u zimskim periodima, kada je kvalitet zraka najnezdraviji, građani trebali nositi maske – posebno djeca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad