Lazović: Čovićev susret u Bratislavi razlog otkazivanja sastanka sa SDA

Vijesti 28. okt 201909:06 > 09:11
N1

Mislim da je jedan od razloga otkazivanja sastanka bio susret u Bratislavi Čovića sa Dodikom i Lajčakom. Ne vjerujem da je razlog neusklađenost termina, kazao je Miro Lazović, član predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije, koji je u Novom danu na N1 komentarisao odgađanje susreta delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru.

Otkazan je sastanak SDA-HDZ koji je bio planiran za danas.

Malo sam iznenađen, ali ne previše s obzirom na praksu. Mislim da je jedan od razloga otkazivanja sastanka bio susret u Bratislavi Čovića sa Dodikom i Lajčakom. Ne vjerujem da je razlog neusklađenost termina. Mislim da je suština neki dogovor između HDZ-a i SNSD-a da se politička situaciju usložnjava. Mislim da su ti dogovori doveli do odgađanja sastanka.

Kako riješiti krizu sa uspostavom vlasti u Bosni i Hercegovini?

Morat će doći do određene aktivnosti međunarodne zajednice, jedne tajne diplomatije koja će morati uticati na vodstva nacionalističkih stranaka. “Političko Sarajevo”, kako oni kažu, spremno je da formira Vijeće ministara BiH, ali prvo se moraju ispoštovati strateški dokumenti i zakoni, poput slanja ANP-a. S obzirom da Evropska unija nema konzistentnu politiku prema Zapadnom Balkanu, to se vidjelo na primjeru Sjeverne Makedonije, zbog toga zagovaram da je za BiH preči NATO put od ulaska u EU.

Rekli ste da HDZ i SNSD “usložnjavaju” političku situaciju u BiH. Kakva je uloga SDA?

SDA je posljednjih godina, barem na zadnjem Kongresu, pokazala da se želi mijenjati, želi afirmisati građanski princip države, afirmiše euroatlantske integracije i to je sada sigurno dugoročni cilj ove stranke. To ne treba napadati, ali niti biti previše oduševljen. To je jedna politička realnost. SDA sama to neće moći napraviti i morat će se napraviti jedan politički blok gdje neće smjeti biti podjela po pitanju NATO i EU puta.

Rekli ste također i da međunarodna zajednica treba djelovati. Znači li to da se ništa sami ne možemo dogovoriti?

Za nas Bosance i Hercegovce bi bilo najbolje da se mi sami dogovorimo. Ja zagovaram razgovore i kompromise, ali ti kompromisi ne smiju ići na štetu države BiH i njenog euroatlantskog puta, niti smiju ići na štetu diskriminacije Bosanaca i Hercegovaca, kao što je sada slučaj u ustavnim rješenjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad