Lazović o Danu državnosti: Dvadesetdrugi maj bio mogao biti prihvatljiv svima

Vijesti 28. okt 201909:18 > 09:20
N1

Datum koji bi mogao biti prihvatljiv svim građanima Bosne i Hercegovine, da se obilježava kao Dan državnosti, po mome skromnom mišljenju je 22. maj. Tada je BiH dobila stolicu u Ujedinjenim nacijama, kazao je za N1 član predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, Miro Lazović.

Lazović je istakao kako je BiH, vjarovatno, jedina država u kojoj državni praznici dijele i razjedinjuju.

VEZANa VIJEST

“Trebalo bi sjesti i dogovoriti državni zakon o praznicima koji bi ujedinjavao bh. građane. Ja jesam akter u Danu nezavisnosti kao parlamentarac 1992. godine. Sudionik sam svih tih burnih događanja, ali bi bio spreman otvoriti razgovore sa SNSD-om i HDZ-om da vidimo koji je prihvatljiv datum i za Banjaluku, i za Mostar”, poručio je Lazović.

Dodao je kako je 22. maj najprihvatljiviji datum da se slavi kao Dan državnosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Objasnio je i zašto…

“Bosna i Hercegovina je 22. maja 19992. primljena u Ujedinjene nacije. Tada je dobila stolicu u UN-u i faktički je od tada počela državnost BiH. To bi bio datum koji bi u sebi sublimirao i Dan državnosti i Dan nezavisnosti. Prvi mart i 25. novembar bi bili ‘sadržani’ u 22. maju“, zaključio je Miro Lazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad