Novi tunel na Koridoru 5c: Za neke možda mali korak, za nas je ogroman

N1

U Mostaru je danas potpisan ugovor o izgradnji tunela Ivan, u sklopu autoputa A1. Vrijednost ovog ugovora je 57,6 miliona eura, a predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci. Ovaj tunel je dio dionice Tarčin - Konjic duge nešto više od 20 kilometara, koja se nastavlja na do sada izgrađenu dionicu Vlakovo-Tarčin. Inače, riječ je o sedmom potpisanom ugovoru nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Potpisi, osmijesi pa čestitanje. Razlog, novih 1.761 metar cestovnog tunela Ivan. Početkom januara, na terenu bi se trebale vidjeti prve mašine, da bi na proljeće 2022. radovi bili okončani.

“Iako je za neke to, možda, mali korak, za nas, koji radimo, je ogroman. Drago mi je da je ugovor dobio ‘Euro-Asfalt’. Rok za gradnju ovog objekta je 30 mjeseci, a poznavajući način na koji radi ‘Euro-Asfalt’, ne sumnjam da ćemo rok sustići”, kazao je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Tunel je dvocijevni sa po dvije trake i proći će kroz planinski prelaz Ivan Sedlo. Već početkom idućeg mjeseca „Euro-Asfalt“ započet će organizaciju gradilišta.

“To znači gradnju pristupnih puteva na portalima tunela sa strane Bradine i Tarčina, a počinjemo s instalacijom infrastrukture, betonara i ostalog te očekujemo da ćemo početkom iduće godine početi s iskopima. U prethodnom periodu, sve smo poslove uradili na vrijeme, pa čak i prije roka, tako da nema sumnje da ćemo rok od 30 mjeseci ispoštovati”, pojasnio je Hamed Ramić iz kompanije “Euro-Asfalt”.

Na južnom izlazu iz tunela bit će izgrađena i cesta kojom će autoput biti spojen sa magistralnom cestom M-17. Također, objavljen je i poziv za dostavu ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5c, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

“Ostalo nam je još da dodijelimo dva ugovora i nadamo se da ćemo, uz pomoć banaka koje finansiraju projekte i stručnih timova, uspjeti vrlo brzo dodijeliti ugovor za spajanje tunela Ivan s Tarčinom i još nam je ostao projekt od Vranduka do Nemile. Time smo osigurali da ćemo u radu imati skoro 40 kilometara autoputa uz rokove gradnje koji su predviđeni”, kazao je Terzić.

“Uvjeren sam da ćemo do proljeća imati još nekoliko potpisanih ugovora i samim tim se približiti najtežoj dionici koja nas očekuje na dionici, tunelu Prenj, odnosno dionici Mostar-sjever – Mostar-jug, gdje smo već u pregovorima sa finansijerima”, poručio je Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Dužina poddionice Tarčin – ulaz u tunel Ivan je 4,9 km. Gradnja ove poddionice finansirat će se bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 11,7 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan i sa 50 miliona eura osiguranih kod Europske investicijske banke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad