Počelo je: Vazduh u Sarajevu sve zagađeniji, imaju li nadležni odgovor?

Vijesti 28. okt 201916:05 > 16:13
N1

Vazduh u Sarajevu i danas je zagađen i nezdrav - mjerenja indeksa kvaliteta vazduha već premašuju dozvoljene vrijednosti. Što smo bliže zimi i sezoni dugotrajne magle, zagađenje će biti sve češća tema u javnosti i medijima. No, hoće li biti u fokusu nadležnih ili ćemo i ove godine imati scenarije kao i prethodnih?

Pista aerodroma u Sarajevu u magli – česta slika, posebno u jesenjim i zimskim mjesecima. Djelimično zbog guste magle, djelimično zbog zagađenja vazduha, a ono je posljednjih dana u porastu, pokazuju zvanična mjerenja. Po vedrom i sunčanom vremenu, zagađenje je vidljivo i golim okom. No, vlada Kantona Sarajevo ima plan za naredni period, kažu, kako bismo ove zime lakše disali.

“To su ubrzana dinamika utopljavanja, odnosno energetske sanacije javnih objekata. Sa nekadašnjih sedam došli smo do 48 koje smo u ovoj godini uradili kako bismo smanjili količine energenata koji su neprihvatljivi i u konačnici smanjili emisiju. Ministarstvo saobraćaja nabavlja i ekološki prihvatljiva vozila u javnom prevozu, obezbijedili smo i sredstva KJKP ”Rad” za kalcijum-hlorid, za pranje ulica – mokri postupak, do minus 10 stepeni”, objašnjava ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović.

Visok stepen zagađenosti vazduha uzrokuje niz faktora, a uz kućna ložišta i izduvne gasove, mnogo se govori i izgradnji visokih zgrada kao negativnom faktoru. Kao rezultat imamo studiju uticaja visokih objekata na zagađenje u KS, no dalje se nije otišlo.

‘Ja se iskreno nadam da će Vlada nakon što je jednu takvu studiju naručila i dobila zaista i primjenjivati mjere koje su tamo zacrtane i nadam se zaista da ćemo konačno, struka i politika, stati u kraj ovom investitorskom ludilu koje imamo”, kaže Nasiha Pozder, profesorica na arhitektonskom fakultetu, UNSA .

Problem nije moguće riješiti preko noći, ali uz sistemski pristup svih nivoa vlasti, to nije ni tako težak zadatak, kažu ekolozi. Rijad Tikveša iz Ekotima predlaže rješenja:

“Od kontrole saobraćaja, automobila, kvalitetnijeg gradskog prevoza do ako treba i zabrane korištenja uglja i drugih čvrstih goriva. ali uz obezbjeđivanje jeftinijeg gasa stanovništvu sa jednom stabilnom cijenom, tako da oni znaju da će to biti stabilna cijena, za njih povoljna i da se opredjeljuje sve veći broj ljudi da pređe na plin.”

Anes Podić iz udruženja Eko akcija ne vidi skoro rješenje problema zagađenog vazduha u KS:

”Kod nas dok ne bude zaista vidljivo da dobijemo kombinaciju magle i zagađenja, vlasti, kao i ranijih godina neće učiniti ništa. Apsolutno nepripremljeni ulazimo, pomakli se nismo i desiće se isto kao i ranijih godina.”

Hoće li se ovakve prognoze obistiniti, kako ćemo disati ove, ali i narednih zima umnogome zavisi i od nas samih. Uz ovakvu sliku o ekološkoj svijesti, ne treba da čudi što smo uvijek u vrhu liste najzagađenijih zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad