Turisti oduševljeni: U čemu je tajna bh. ćevapa?

Vijesti 28. okt 201916:58 > 17:16
N1

Ćevapi su postali jedan od neizostavnih simbola, ne samo Sarajeva, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Ipak, oni još uvijek nisu zaštićeni kao poseban bh. proizvod i brend. U čemu je njihova tajna, koji je recept, te zašto turisti vole sarajevske ćevape istražila je Žana Kezunović.

Gotovo da nema čovjeka koji je posjetio Sarajevo, a da nije probao ćevape. Dugi redovi i gužva ispred ćevabdžinica najbolje govore o reakcijama posjetioca, a evo i šta su kazali ekipi N1:

“Probala sam, jesam, nije loše, dobro je”

“Dobro je, kul je jer nema povrća. Ja dolazim iz Poljske, gdje se meso priprema na sličan način kao ovdje.”

“Kod Želje su najbolji ćevapi.”

Svaka ćevabdžinica u Sarajevu ima svoju tajnu pravljenja ćevapa. Prateći njihov miris, našli smo se na Baščaršiji. Tu od čovjeka koji 33 godine pravi ćevape, pokušavamo da saznamo u čemu je njihova tajna.

“Tajna ćevapa je kvalitet, ništa drugo, normalno ko se u to razumije. Ne može svako biti ćevabdžija i da pravi ćevape”, kazao je Abit Šaćiri, ćevabdžija.

Recept ne otkriva, zato nastavljamo dalje do druge ćevabdžinice. Ovdje kažu da je njihov recept vrlo jednostavan kada je riječ o sastojcima, međutim dugo traje proces proizvodnje.

“Sadrže samo meso i so. Tu ide teletina i junetina. Ja mislim da ne postoji neka posebna tajna. Kod nas je to prvenstveno kvalitetno meso, isključivo samo meso i so i meso koje mora imati proces stajanja dok ne dođe do samog roštilja ili pečenja i mušterije”, rekla je Selima Arapović,  koja radi u jednoj od sarajevskih ćevabžinica

Iako su jedan od simbola Sarajeva, ali i cijele BiH, ćevapi još uvijek nisu zaštićeni kao poseban proizvod i brend. Mnogi mu zbog toga mijenjaju recept, serviraju ga sa raznim dodacima, a žele ga i registrovati kao nacionalno jelo neke druge države.

“Slušam ovdje priču, kaže, čak i po Njemačkoj imaju bolje ćevape, oni nemaju čak ni meso, a kamoli ćevape i način pravljenja bolji nego mi. Valjda ćemo i mi, vlasnici, napraviti udruženje koje bi brendiralo ovaj ćevap”, dodala je Selima Arapović.

Ranije je bilo određenih inicijativa da se ćevapi zaštite kao poseban proizvod, međutim još uvijek nije formalno podnesen zahtjev za njihovu zaštitu.

Današnji roštilj i sarajevska čaršija su trenutno nezamislivi bez njih. Sarajlije kažu, ćevap će se održati u Sarajevu. No, dolazi vrijeme kada će morati biti zaštićen kao bh. brend kako bi preživio naredne decenije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad