Sastanak od kojeg se očekivalo mnogo nije ni održan

Vijesti 28. okt 201917:22 > 17:52
N1

Odgođeni sastanak delegacija HDZ-a i SDA, planiran za danas u Mostaru, održat će se najvjerovatnije naredne sedmice, najavili su iz HDZ-a. Razlozi, zbog kojih je sastanak otkazan su personalne prirode, kazao je Bakir Izetbegović. Predsjednik SDA kaže kako je začuđen ponašanjem Dragana Čovića i njegovim insistiranjem da se formira Vijeće ministara BiH prije nego se riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana. Komentirao je i sastanak u Bratislavi , te kazao "bolje da sam na sastanku sa Čovićem i Dodikom bio ja umjesto Lajčaka"

Iako se od sastanka delegacija HDZ-a i SDA očekivao pomak te dogovor kako i na koji način što prije formirati vlast, ali i izmjeniti izborni zakon, to se nije dogodilo. Sastanak je otkazan.

“O novom terminu održavanja sastanka, bit će te blagovremeno obaviješteni”, piše u priopćenju HDZ-a.

I kako stvari sada stoje biće to idućeg tjedna. Ovaj današnji otkazan je na zahtjev SDA.

“Razlozi su personalni zbog kojih nisam mogao jutros otići”, kazao je Bakir Izetbegović, SDA.

A prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, jutros je pak preuzeo poziciju predsjedatelja Doma naroda. Oglasio se na twitteru:

“Danas preuzimam predsjedanje DN Parlamentarne Skupštine BiH. #EU i #NATO integracije bit će istaknuti prioriteti mojeg djelovanja, uz konstruktivan politički dijalog i reforme koje će donijeti jednakopravnost, stabilnost i napredak BIH.”

Upravo je Dragan Čović, jučer uz Milorada Dodika, razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, kako je rečeno o mogućim rješenjima za BIH.

“Kada god imam mogućnost, sretan sam da mogu pomoći. Sretan sam što sam razgovarao s Dodikom i Čovićem. Razgovarali smo o otvorenim pitanjima u BiH i mogućim rješenjima za ovu državu”, kazao je Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući OSCE-a.

O tim rješenjima Lajčak ili nije htio ili nije mogao razgovarati s Bakirom Izetbegovićem, jer ga pozvao nije.

“Nisam bio pozvan, ali ja mislim da bi bilo olje da sam umjesto gospodina Lajčaka tu bio ja. Jer u BiH nikada nije dobro kada se samo dvojica sastaju. Gospodin Čović je jako nervozno reagovao svojedobno, kada sam ja sjeo sa dodikom i ustavi riješio koordinacijski sistem. Tako da me čudi da ide na taj sastanak u dvoje, bez trećega”, kazao je Izetbegović.

Pojedini su pak stava da je upravo susret Lajčak-Dodik-Čović uticao na to da se stranački sastanak otkaže.

“Mislim da je jedan od razloga otkazivanja sastanka bio susret u Bratislavi Čovića sa Dodikom i Lajčakom. Ne vjerujem da je razlog neusklađenost termina. Mislim da je suština neki dogovor između HDZ-a i SNSD-a da se politička situaciju usložnjava. Mislim da su ti dogovori doveli do odgađanja sastanka”, kazao je Miro Lazović, član Predsjedništva SPD-a BiH.

“Ono što je nazanimljvije na tom sastanku je da HDZ i SNSD u vlast na državnom nivou , pa i na federalnom, uvuku tzv. Bosanski blok. I vidjela sam tamo da se spominju SDP i Naša stranka”, kazala je Dženan Karup-Druško, analitičarka.

U kojima za sada šute o tome, mogu li i žele li biti dio vlasti. Kako god, 385 dana od održanih općih izbora, dogovora o formiranju i Vijeće ministara, a i Vlade Federacije BiH još nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad