Prodanović: Neprijatno je kad ne funkcioniše najviše zakonodavno tijelo BiH

Vijesti 28. okt 201918:13 > 18:19
N1

Delegat u Domu narodu Parlamenta Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović govorio je o problemu formiranja vlasti, migrantskoj krizi, potencijalnoj krizi unutar koalicije SNSD-DNS te o rotaciji u ovom Domu naroda na čije je čelo sada došao Dragan Čović.

“Brzo je prošlo predsjedavanje gospodina Izetbeogvića, za to vrijeme imali smo svega dvije sjednice. Gospodin Čović preuzeo je danas zasjedanje, nadam se da će politički akteri u BiH doći do kompromisnog rješenja kako bi se uspostavilo funkcionisanje Doma”, kazao je.

No, od čega zavisi njihovo funkcionisanje?

“Nije izvršeno konstituisanje tih Domova u cjelini neizborom stalnih radnih komisija, privremenih radnih tijela. Zavisi prije svega od spremnosti, političke volje ključnih aktera koji bi bili odlučni da implementiraju izborne rezultate. Nadam se da su blizu tog rješenja. Onog momenta kad se ta odluka bude postigla mi kao delegati u Domu narodu smo spremni da radimo. Neprijatno je kad ne funkcioniše najviše zakonodavno tijelo Bosne i Hercegovine”, rekao je Prodanović.

VEZANE VIJESTI

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović kazao je kako je nekonstituisanje Domova u Parlamentarnoj skupštini BiH kršenje Dejtonskog sporazuma, Prodanović je ustvrdio kako to nije tačno:

“Nezasjedanje Domova PS nisam siguran da je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, siguran sam da nije, ali jeste kršenje poslovnika o radu domova. Bilo bi važno da se dođe do rješenja kojim bi se odblokirao ovaj rad. Bećirović je i prethodnom predsjedavajućem upućivao poziv, ali vidjeli smo da nije bilo efekta.”

Prodanović je kazao kako će BiH primati penale za nerad i neusvajanje zakona u smislu plaćanja kamata na nerealizovane kredite:

“Trebaće nam puno aktivnsoti da ovi zakonski projekti prođu procedure i budu usvojeni. Bilo bi jako bitno da ova aktivnost započne. Neko treba poslati pozitvnu poruku. Smatram da je to Predsjedništvo BiH. Imamo kršenje Ustava od strane Predsjedništva u smislu neimenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.”

“Samim neupućivanjem u proceduru postignut je negativan efekat, odnosno nanesena je šteta BiH. Ne vjerujem da će neki biti povučen ili stavljen van snage. Definitivno je jasno da će BiH platiti značajan iznos sredstava za nepovučene kreditne linije koje su ispregovarane i za koje se čeka samo ratifikacija”, dodao je Prodanović.

Prodanović je upitan i za mogući uticaj sastanka Čović-Dodik-Lajčak na neodržavanje sastanka predstavnika HDZ i SDA:

“U negativnom smislu sasvim sigurno ne. Izuzetno je važan sastanak dva predsjednika među najvećim političkim partijama u BiH sa ministrom spoljnih poslova Slovačke koji odlično poznaje region. Mislim da je veoma cijenjen i u međunarodnim krugovima i EU. Bilo bi značajno kada bi ovaj razgovor bio na liniji onog da se što prije riješe unutrašnji sporovi i pretpostavljam da je to dobra poruka.”

Govoreći o unutrašnjim problemima komentarisao je i poljuljane odnose unutar koalicije SNSD-DNS:

“Ono što je jasno je da smo dugogodišnji partneri u vlasti na nivou RS i BiH. Ne vjerujem da će sada pojedinačno neslaganje u nekim pitanjima dovesti u pitanje ovu stabilnu dugogodišnju koaliciju. To nije interes SNSD-a, a još manji interes DNS.”

“U politici uvijek politički partneri, pogotovo ako su manji od ključnih imaju određene zahtjeve. Ne isključujem da ima nepravde prema nekima, ali često velika politička partija pravi ustupke prema svojim koalicionim partnerima. Nema razloga da te ustupke ne pravimo i prema DSN-u”, dodao je.

Komentarisao je insistiranje na usvajanju i slanju ANP-a prije formiranja Savjeta ministara kazavši kako to nije logična redoslijed jer Savjet ministara mora potvrditi ANP.

“Isključivi stavovi ne relaksiraju, oni usložnjavaju situaciju u BiH. Bilo bi logično da se dođe do imena, da Predsjedništvo obavi svoju ustavnu poziciju, da se potvrdi predsjedavajući Savjeta ministara i da on predloži sastav Savjeta kako bi se Predstavnički dom o tome izjasnio. Nelogično je uslovljavati bilo koju stranu uslovom da se pošalje dokument koju izvršna vlast nije usvojila. Sadašnji sastav Savjeta ministara je definitivno razmatrao taj dokument, da je to potvrđeno opet bi trebao i novi saziv”, objasnio je Prodanović.

#related-news_0

Najavu SDS-a i ministra Mirka Šarovića da može okupiti 22 poslanika u Predstavničkom domu PS BiH, Prodanović je komentarisao kao legitimnu aktivnost, no ne i funkcionalnu:

“Ne smatram da bi bilo prirodno da neko ko bi tim aktom bio opozicija podrži zakone koje ta većina predlaže. Neprirodno bi bilo djelovanje SNSD-ovih poslanika i poslanika okupljenih oko SNSD-a da podrže ono što predlože političke partije koje bi tada činile većinu. Ako se odluči bilo koja politička partija da uđe u proces podrške i predlaganja predsjedavajućeg Savjeta ministara onda mora imati sasvim jasnu viziju kako će biti podržani u oba Doma jer bez jedinstvenog usvajanja zakona u oba Doma zakoni neće biti usvojeni. Morali bi imati i bezuslovnu podršku bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH da bi kandidat za predsjedavajućeg te potencijalne većine bio podržan.”

Na kraju govorio je i problemu migrantske krize u BiH kazavši da je nadramatilnije u USK:

“Nažalost BiH nije adekvatno odgovorila na migrantsku krizu. Savjet ministara i nadležni ministar mora dati prijedlog, strategiju ukupnih aktivnosti rješavanja i izlaska na kraj s problemom migrantske krize.”

Kako bi se ovaj problem riješio, Prodanović je istakao i da BiH mora imati bolju saradnju sa komšijskim zemljama preko kojih migranti i ulaze u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad