Obostrana korist iz dobrih odnosa politike i religije

Vijesti 28. okt 201919:05 > 19:22
N1

Kritike vladike Düsseldorfskog i njemačkog Grigorija na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podstakle su brojne polemike, ali i otvorile pitanje odnosa dobrih prijatelja vladike Grigorija i Milorada Dodika. Ko se više miješa, politika u vjerske institucije ili obrnuto? Jesu li odnosi vjerskih velikodostojnika s političarima na visokoj razini ili u opadanju?

“Mi smo srećni što smo ovdje mogli da sretnemo dvojicu predsjednika srpskog naroda”, kazao je u aprilu prošle godine, tadašnji vladika Zahumskohercegovački dočekavši Vučića i Dodika. Danas o Vučićevoj pobjedi na Kosovu kaže:

“Šta to znači da neko dobije 97%? Kako je to moguće? Na koji način smo došli do tog rezultata? Uvijek se sjetim jednog razgovora kad su se završili lokalni izbori pa se neki hvalili mi smo u Ljubinju dobili, a ovaj mu kaže nismo dobili, kupili smo.”

Vladika je rekao da je u maju ove godine na sastanku patrijarha i episkopa sa Vučićem i Dodikom nastao kolaps kada je jedan od vladika iznio svoje mišljenje. Ocijenio je i da je greška što je orden dodijeljen Vučiću, dok orden kojim je patrijarh odlikovao Milorada Dodika nije komentarisao. Nije pričao ni o današnjem odnosu, kako je to vladika ranije govorio, dvojice drugara.

Zbog pitanja upućenih Dodiku, Nebojša Vukanović, dok je radio kao novinar, bio je kritikovan od strane vladike. Vukanović tvrdi da su novinari u Trebinju dobijali upute kome ne postavljati pitanja:

“Treba reći i da je bio dobar sa Tadićem, da je Tadića hvalio da je okupljao nas novinare u crkveni dom da ne postavljamo nezgodna pitanja jer dolazi predsjednik Srbije.”

Osim sa pravoslavnim vjerskim pogravarima Milorad Dodik je pokušavao održavati dobre odnose i sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom pa ga je odlikovao, povodom obilježavanja 9. januara, a prilikom otvaranja obnovljene Ferhadije na poklon je donio ćilime.
Religijske vođe imaju veliku ulogu u društvu i mogu uticati na svoje vjernike, dobri odnosi između njih i političara su na obostranu korist, smatra doktor političkih nauka Vlade Simović:

“I religijskim vođama je stalo da imaju dobar odnos sa vlastima jer dobar odnos između crkve i države koristi i vlastima i religijskim institucijama. Dobar odnos na obostranu korist.”

Dobre odnose sa religijskim vođama pokušava ostvariti većina bosanskohercegovačkih političara. Sastaju se na prijemima, komentarišu formiranje vlasti, zakone, ali vjerske vođe često čujemo da se ne miješaju u politički život, uglavnom samo komentarišu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad