Određen pritvor Milanu Trišiću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti

Vijesti 29. okt 201912:48 > 12:50
N1

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora u predmetu Milan Trišić, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je prema osumnjičeniku Milanu Trišiću određen pritvor.

Pritvor je određen iz zakonskih razloga, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni od skrivanja ili uništavanja dokaza, te naročitih okolnosti koje ukazuju na ometanje kaznenog postupka utjecajem na svjedoke.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, ili do druge odluke Suda.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz pripadnike Granične policije BiH, ranije ovog mjeseca lišili su slobode Milana Trišića, osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u vezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Tokom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena saradnja sa američkim partnerskim institucijama, a Trišić je deportovan.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tužilaštvo BiH saopćilo je da poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad