Damir Filipović, Jasmin Emrić i Teresie Hommersand u Novom danu

Vijesti 29. okt 201913:41 > 13:44
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Vazduh je u Sarajevu i nekoliko gradova u BiH zagađen i nezdrav – danima to pokazuju mjerenja indeksa kvaliteta vazduha. O mjerama koje nadležni mogu preduzeti da se zaštiti zdravlje stanovništva i okoliš za Novi dan govori Damir Filipović, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

Efikasan plan za rješavanje položaja sve većeg broja migranata i izbjeglica u BiH država, čini se, nema. Pojedine lokalne zajednice otvoreno odbijaju da smjeste migrante. Situacija je najozbiljnija u Unsko-sanskom kantonu, gdje ih je trenutno najviše. Ovo je naša tema, naš gost biće Jasmin Emrić, poslanik A-SDA u Parlamentu BiH.

Pacijenti koji se liječe dijalizom u Federaciji BiH sutra izlaze na proteste ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Od Federalne vlade traže sazivanje vanredne tematske sjednice u roku od 24 sata, veći broj transplantacija organa, bolje uslove u hemodijaliznim centrima. Ovo je naša tema, predstavnici Udruženja transplantiranih i dijaliziranih pacijenata naši su gosti.

Atlantska inicijativa je organizator međunarodne konferencije: „Međunarodne perspektive o rodu i pravosuđu: teorija i praksa“. Govorimo o konferenciji, gošća Novog dana biće Majda Halilović, iz Atlantske inicijative.

Teresie Hommersand započela je putovanje biciklom iz Cape Towna u Južnoj Africi 16. juna 2017. godine prema Norveškoj. Nakon što je šest godina živjela u Južnoj Africi, odlučila je da krene kući biciklom umjesto avionom, želeći da skrene pažnju na klimatske promjene te smanji emisiju štetnih gasova. Za dvije i po godine prešla je 20 hiljada kilometara i obišla 24 zemlje. Putovanje je dovelo i u BiH, ali i u studio Novog dana.

On je posvetio 20 godina svog života street artu, i to ne bilo kakvom. 3D grafiti crtač Srđan Dimić poznat kao Demon, iz Beograda se preselio u Banjaluku, koju krasi svojim djelima. 2004.godine počeo je raditi ilegalno na zidovima, a sada ga, kako kaže, inspirišu robotika i kibernetika. Šta nam je još ispričao, saznajte u Novom danu.

Budite sa nama – od 7 do 10 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad