Helikopter Oružanih snaga BiH angažovan na gašenju požara (FOTO)

Vijesti 29. okt 201914:08 > 14:08
OS BiH

Na osnovu ukazane potrebe i hitnog zahtjeva Operativno-komunikacijskog centra - 112 (OKC-112) Ministarstva sigurnosti BiH, 29. oktobra 2019. godine, angažovan je helikopter Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći u gašenju požara u rejonu planine Treskavice, općina Trnovo.

Helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH locirana u kasarni „Rajlovac OS BiH“ hitno je angažovala posadu i helikopter UH-1H za gašenju šumskog požara nastalog na širem području općine Trnovo, na obroncima planine Treskavica u rejonu Kukovi, Paleža, Jablan Do i Crvene stijene u blizini Crnog jezera.

Helikopterska posada za izvršenje ovako zahtjevnih zadataka bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku. Helikopter UH-1H 2. helikopterskog skvadrona izvršio je polijetanje iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 09:45 sati. Na požarište je izbačeno 23 vedra i utrošena su 2,2 sata leta.

OS BiH

Angažovanje helikoptera UH-1H iz sastava 2. HS-a je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite, vatrogasnih službi kao i planinara koji su bili na terenu. Helikopteri i posade 2. HS-a spremno su odgovorili na zadatak koji je postavljen i u već nekoliko navrata uspješno koriste helikopter UH-1H u zadacima gašenja šumskih požara.

Podsjećanja radi, helikopteri Oružanih snaga BiH su bili angažovani tokom vikenda na gašenju šumskog požara nastalog na širem području općine Pale, na obroncima planine Romanija u blizini sela Stajna.

OS BiH

Oružane snage BiH i dalje pokazuju svoju spremnost za izvršenje zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad