Sigurnosna, zdravstvena i humanitarna kriza mogla bi prerasti u katastrofu

Vijesti 29. okt 201916:39 > 17:00
N1

Kriza - sigurnosna, zdravstvena, humanitarna vrlo brzo bi mogla prerasti u katastrofu ako državna vlast ne pomogne Bihaću i Velikoj Kladuši. Brzina dolaska migranata u USK sve je veća kako se približava zima. Sat otkucava, a zazvoniće 15. novembra.

Bihaćka jesen na gelenderima, na klupama ruksaci, u parku migranti.

“Ima ih mnogo u parku, suše veš, ne znam, uglavnom nemam nikakva loša iskustva s njima, ali bilo bi bolje da ih nema”, kazala je Bišćanka.

I oni bi da ih nema ovdje, u Bosni i Hercegovini, gdje su zarobljeni i žele samo da prođu. No, hrvatska granica je nesavladiva, tome je svjedočio izbjeglica iz Sirije:

“Policija, komandos, (pokazuje kako su ga tukli), pogledajte. Ovo je dijete, uzeli su telefone, razbili.”

Među dvadesetak momaka iz Sirije ima i maloljetnih. Spavaju pod vedrim nebom jer neće u Vučjak.

“Kamp Vučjak ima problem sa šugom. Kamp je pun Pakistanaca i Afganistanaca”, rekao je jedan od migranata,

A u Vučjaku, naizgled slika mira. No, nemira onog unutrašnjeg je mnogo. Posebno strahuju maloljetnici, djeca, među njima i oni sa svega 12 godina.

“Želim da idem tamo, ne želim živjeti ovdje, imamo problem za hranu, za sve. Ne mogu spavati ovdje, nemamo ćebad, svi ovdje imaju problem”, rekao je dječak iz Afganistana.

Azil Arif iz Pakistana pokušao je više puta preći hrvatsku granicu:

“Šest puta sam probao, hrvatska policija me uhvatila i vratila u Bosnu.” N1:Da li iko uspije? “Da, mnogi uspiju doći do Italije, pješice idu i 10, 12 dana”, dodao je on.

Aziz je na Vučjaku četiri mjeseca. Za svaki pokušaj prelaska plaća se i preko 1000 evra. U kampu je manje ljudi jer su u skrovištima Plješevice, kako bi pokušali preći u Hrvatsku, kazali su nam u lokalnom Crvenom krstu. Izdržaće do 15. novembra, ali do tada očekuju dugoročno rješenje.

“MI ćemo istrajati u ovome da ovim ljudima pomognemo, da stvorimo prividni mir do samog trenutka do kada će trebati prebacivati migrante na lokaciju koju odredi Kanton i Evropska komisija. Nadamo se da će to uslijediti što prije, posebno jer u narednom periodu očekujemo kišni period koji će usložniti samu situaciju na prostoru Vučjaka”, rekao je Selam Midžić iz Crvenog krsta Bihać.

Situacija, ona zdravstvena, odavno se usložnila. Za oko godinu dana krize Zavod za javno zdravstvo evidentirao je 2.180 migranata zaraženih scabiesom, najviše u Bihaću -1229.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad