EU, ambasade SAD-a, OSCE-a i OHR-a o presudi Baralija protiv BiH

Vijesti 30. okt 201917:35 > 17:43
N1

EU, ambasade SAD-a, OSCE-a i OHR-a oglasili su se u vezi sa predmetom Baralija protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava

“Pozdravljamo jučerašnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine. Ova presuda još je jedan podsjetnik da nepostojanje izbora od 2008. godine predstavlja diskriminaciju građana Mostara i nekompatibilno je sa efikasnom demokracijom i vladavinom prava”, navode.

Pozvali su Parlamentarnu skupštinu BiH i političke lidere da prioritetno provedu ovu presudu, nezavisno od drugih pitanja, putem iznalaženja političkog dogovora za izmjenu Izbornog zakona BiH.

“Izborna pitanja je najbolje razmatrati u okviru inkluzivnih i transparentnih debata u parlamentu uz učešće svih političkih snaga. Provedba ove presude bi omogućila građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa na općinskim izborima 2020. godine u Mostaru, koji i dalje mora ostati jedinstven grad”, navode.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je jučer u korist predsjednice mostarskog ogranka Naše Stranke Irme Baralije, nalažući državi Bosni i Hercegovini da dopuni neophodne zakone i omogući “demokratske izbore” u Mostaru.

Slučaj se odnosi na pravnu prazninu koja onemogućuje podnositelja zahtjeva pred strasburškim sudom, a koja je političarka s mjestom boravka u Mostaru, da glasa ili se kandidira na izborima.

ECHR je donio odluku kojom se naglašava da su pravnu prazninu stvorile vlasti tako što su propustile da implementiraju odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., a koja se odnosi na uredbe o glasanju na lokalnim izborima u Mostaru, nalažući vlastima da harmoniziraju relevantne zakone sa Ustavom.

Ovakav slijed događaja doveo je do situacije gdje su posljednji lokalni izbori u tom gradu održani 2008. a gradom od 2012. upravlja gradonačelnik koji nije imaoneophodni demokratski legitimitet, ističe se u saopštenju koje je izdao strasburški sud u ponedjeljak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad