Počinju pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 u Tuzli

N1

U petak počinju pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 u Tuzli. Investicija vrijedna milijardu i 800 miliona KM trebala bi da postojeće blokove ošalje u istoriju, a završetak radova očekuje se do 2022. godine. Međutim i dalje u Evropskoj energetskoj zajednici negoduju zbog načina subvencioniranja, zbog čega se pred ovim tijelom dešava i medijacija. Negoduju i stanovnici naselja Bukinje, koje se nalazi preko puta Termoelektrane. Plaše se da će biti gore, po zdravlje ljudi.

U petak izvođač zvanično ulazi u posao i počinje teći vrijeme realizacije ugovora o početku pripremnih radova za izgradnju Bloka 7, a radovi bi trrebali trajati 12 mjeseci, nakon čega će kineski investitor početi sa izgradnjom samog Bloka. Elektroprivreda je danas uplatila garanciju i proviziju Vladi Federacije BiH u iznosu 48 miliona KM i na taj način će biti postignuta potpuna efektivnost svih potpisanih ugovora između bh. i kineskog investitora.

“U periodu dok budu rađeni pripremni radovi, kineski izvođač će paralelno preuzimati dio po dio gradilišta i početi sa realizacijom IPS ugovora, izgradnje Bloka 7. Krajem 2024., nakon 56 mjeseci Blok bi trebao biti u fazi u kojoj je moguće njegovo priključenje na elektroenergetski sistem BiH”, kazao je Senad Salkić, direktor kapitalnih investicija Elektroprivrede BiH.

To bi značilo da postojeći Blokovi 3, 4 i 5, inače veliki zagađivači prestaju sa radom. No i pored toga što u Elektroprivredi uvjeravaju da će gašenjem postojećih i stavljanjem u funkciju novog Bloka, život stanovnika biti mnogo bolji, stanovnici naselja Bukinje koje se nalazi odmah preko puta Termoelektrane kažu:

“Mislim da mještani Bukinja, neće imati neku posebnu privilegiju, što se tiče Bloka 7, jer ni do sada nismo imali ništa posebno. Jedino što smo dobili ovim Blokovbima su oboljenja i bolesti”;

“Bukinje je MZ koja se nalazi između tri šljakišta. Znači, karcinome će nam donijeti, to je bez daljnjeg. Neka je nose u Sarajevo, neka prave tamo”;

“Normalno da utie na zdravlje i na djecu. Ja imam 66 godina, žao mi djece i unučadi koji neće praktično da dođu kod mene”.

No još jedan problem je i dalje aktuelan, odnosno garancije Vlade Federacije na na kredit za izgradnju Bloka 7. Elektroenergetskoj zajednici ne smeta gradnja Bloka, ali im smeta garancija. Ova zajednica smatra da je Vlada FBiH Elektroprivredi BiH učinila ustupak Elektroprivredi i dovela je u povoljniju situaciju na tržištu. U Eletroprivredi smatraju da ove konstatacije nemaju uporište, što je potvrdilo i Vijeće za državnu pomoć. Zbog svega je u toku medijacija pred Elektroenergetskom zajednicom

“Mi ćemo kroz ovu medijaciju nastojati da dokažemo Elektroenergetskoj zajednici da ukoliko eventualno i postoji neka državna pomoć u bilo kakvoj formi, da ona u svakom slučaju može biti samo dozvoljena, a ne dozvoljena državna pomoć. Uvjereni smo da ćemo uspješno ovaj slučaj privesti kraju”, kazao je Salkić.

“Problem je u tome što je Vijeće za državnu pomoć reklo da to nije državna pomoć. Sad svi kažu da jeste državna pomoć. Morali bi ponovo pokrenuti postupak da vide da li je dozvoljena ili nedozvoljena”, izjavio je Janez Kopač, direktor Evrospke Elektroenergetske zajednice EU.

Kako će teći ovaj postupak, nije poznato. U Elektroprivredi su uvjereni da će radovi i puštanje u pogon Bloka 7 ići planiranom dinamikom. Ili kako kaže Federalni premijer, Blok 7 bi izgradnjom i puštanje u pogon trebao da neutrališe “latentnu napetost” u Tuzlanskom kantonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad