Dr. Solaković: Desetine i desetine umrlo na mojim rukama po teretanama

Vijesti 30. okt 201920:52 > 20:59
N1

Kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković gostujući u Pressingu na N1 kazao je da ljudi kad uđu u godine trebaju biti najproduktivniji. Dao je savjete osobama koje idu u teretanu navodeći da je nepravilno vježbanje vrlo opasno.

Na upit urednika i voditelja Amira Zukića o trčanju, vježbanju i dizanju tegova, dr. Solaković kaže da je vježbanje vrlo opasno.

“Kad odete u teretanu, vježbanje je vrlo opasno. U mojim rukama je desetine i desetine umrlo po teretanama. Nisam ih mogao spasiti. Ne igrajte se s time. Svako ko uđe u teretanu ima motiv. Onaj koji je debeo hoće da smrša, onaj koji hoće za srce, trči kardio, oni žestoki momci koji dižu majice da se pokažu, oni dolaze iz tog razloga. Za nekog teretana nije. Sad ćemo govoriti o bildanju, o tegovima. Vi morate tačno 45 minuta biti u teretani i sekundu iznad toga idete u kortizol. Morate znati koliko imate ponavljanja, koliko između jedne i druge vježbe ide razmaka, mora biti minuta, da se frekvencija smiri. Kad završite trening, morate uzeti proteine da pojedete jer ste potrošili to sve. Kod nas poslije treninga torba i popiju Coca-Colu ili pivo. Nemoj uopšte ići u teretanu kad ne znaš. Morate znati za tegove šta to treba”, naveo je dr. Solaković.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o Španiji i drugim zemljama Evrope, čiji su građani u vrhu ljestvice kada je u pitanju zdrav život, dr. Solaković navodi da je u pitanju kultura življenja.

“Hajdemo otići u restoran, pa vidjet ćete tu večeru, to je toliki tanjir, nikad veći niste vidjeli. Kod njih je sramota vidjeti taj tanjir. Mi smo odgojeni tako, oni žive tako. Kod nas opština može pojesti od jedne porcije. To je kultura življenja. Oni jedu zdravu hranu. Morate unositi zdrave masnoće, to je riba. Dnevno morate dva puta pojesti ribu. Morate unijeti masnoće, to je plava riba. Morate uzeti salate u prirodnom obliku. Kod nas kaže napravio kalju, pa nemojte je praviti. Sve što ste stavili u šerpu, dobili ste emulziju, kašu, u njoj nema vitamina, minerala… Morate znati koliko ima u vašoj porciji”, poručio je gost Pressinga.

Kako kaže, i sam je bio malo bolestan te je nakon toga promijenio život.

“Napisao sam deset knjiga, svaka knjiga je od jada i tuge, napravljena je o zdravom življenju. Nikad nije kasno da se promijenite. To je cijela filozofija življenja – morate biti sretni. Sreća je osnovna stvar, morate imati dobar san, mora biti dan organizovan. Ali ako mislite da ćete leći u tri, četiri, jesti kad hoćete…”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad