Crnadak: Da li je kolega Lajčak ubjedio Dodika ili će Komšić i SDA odustati

Vijesti 30. okt 201921:16 > 21:25
AFP

Ministar vanjski poslova Bosne i HErcegovine Igor Crnadak komentarisao je za N1 izjave ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Mirsolava Lajčaka u Danu uživo na N1.

Lajčak je, podsjetimo, kazao u Danu uživo na N1, a nakon sastanka sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom u Bratislavi prije nekoliko dana, da “ima osjećaj da su se oko nečega dogovorili i da ćemo vidjeti pozitivan rezultat za BiH“. Na upit voditelja Zvonke Komšića oko čega su se dogovorili, Lajčak je kazao da “oko ulaska u NATO-u i formiranja vlasti”. Nekadašnji visoki predstavnik je poručio i to da “neće da prognozira, ali traži rješenje u kojem nema gubitnika i da je pobjednik BiH”.

U izjavi za N1, Crnadak je kazao:

“Ne znam šta je dogovoreno u Bratislavi, ali vidjećemo da li je kolega Lajčak ubjedio Dodika da ANP ide u Brisel i da se aktivira MAP ili će Komšić i SDA odustati od MAP-a i tako formirati Savjet ministara. Nešto između ne postoji, jer da postoji, problem bi već bio riješen. Za mene je zanimljivo i to što u svom nastupu gospodin Lajčak Vladu FBiH uopšte nije spomenuo, iako je 65 posto narednih reformskih aktivnosti u nadležnosti entiteta i novi Savjet ministara ne znači ništa bez nove Vlade FBiH”, kazao je Crnadak.

Poručio je i da je “neobično je to da je upravo u izvještaju OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava rečeno da je gospopdin Dodik tokom kampanje prijetio i ucjenjivao radnike, doktore i penzionere, da moraju glasati za njegovu stranku, te da je potpuno stavio pod kontrolu javni servis RTRS, a predsjedavajući OEBS-a to uopšte ne spominje poslije sastanka sa njim”.

“O svim ovim stvarima imam vrlo jasan i konkretan stav, ali prvo ću ga narednih dana saopštiti kolegi Lajčaku, pa tek onda javnosti”, kazao je Crnadak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad